Home » D:News » Diabetul de tipul 1 este de fapt două maladii diferite

Diabetul de tipul 1 este de fapt două maladii diferite

Publicat: 21.03.2020
Un studiu recent a stabilit că diabetul de tip 1 poate avea două variaţii; acestea nefiind identificate anterior.

Un studiu efectuat în Regatul Unit a dus la descoperirea a două subtipuri de diabet de tip 1 care anterior nu fuseseră descoperite: T1DE 1 şi T1DE 2, după cum le-au numit cercetătorii. Oamenii de ştiinţă explică faptul că distincţia dintre diabetul de tipul 1 şi diabetul de tipul doi a fost semnalată în urmă cu cu câteva secole şi că această nouă subdiviziune poate duce la chiar la o serie de tratamente care să împiedice apariţia diabetelor de tipul 1, notează Science Alert.

„Suntem încântaţi să găsim dovezi că diabetul de tip 1 reprezintă două afecţiuni separate”, explică dr. Noel Morgan, farmacolog endocrin al Universităţii Exeter. „Implicaţiile acestui fapt ar putea fi enorme pentru a ne ajuta să înţelegem care este cauza bolii şi în deblocarea căilor pentru a preveni viitoarele generaţii de copii să dezvolte diabetul de tipul 1”, a mai adăugat acesta.

Diabetul de tipul 1 este o maladie cronică care, de obicei, este diagnosticată în cazul copiilor şi tinerilor adulţi şi se manifestă atunci când celulele sistemului imunitar încep să atace celuele beta, răspunzătoare de producerea insulinei. Cercetătorii de la Universitatea Exeter au ajuns la concluzia că diabetul de tipul 1 reprezintă două maladii distincte, această distincţie fiind realizată pe baza vârstei la care este pus diagnosticul.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au analizat aproximativ 130 de mostre de ţesut pancreatic, colectate de la copii şi tineri adulţi care au fost diagnosticaţi de puţin timp cu diabet de tipul 1. Analizele au relevat două tipare importante ale acestei boli. Astfel, în cazul copiilor care au avut mai puţin de şapte ani în momentul punerii diagnosticului, proinsulina, hormonul precursor al insulinei nu era procesat în mod corespunzător, ceea ce duce la o secreţie insuficientă a insulinei.  

 

În cazul copiilor care au peste 13 ani diagnosticaţi cu diabetul de tipul 1, oamenii de ştiinţă au stabilit că producţia proinsulinei şi a insulinei este asemănătoare celei normale, cu precizarea că în ambele cazuri, sistemul imunitar era răspunzător de distrugerea celulelor pancreatice care produc insulina. Cercetătorii mai precizează şi că copiii care au o vârstă mai mică de şapte ani par să prezinte un proces mai agresiv.

Omenii de ştiinţă au numit endotipul diabetului de tipul 1 care afectează copiii sub şapte ani T1DE1 şi endotiul care afectează copiii peste 13 ani T1DE2. Aceştia explică: „Nu intenţionăm să presupunem că o dihotomie simplă va fi în cele din urmă suficientă pentru a ţine seama de întreaga eterogenitate observată la persoanele care dezvoltă diabet de tip 1 […] Mai degrabă, este probabil ca endotipurile suplimentare să fie definite pe măsură ce sunt luate în considerare alte variabile”.

Studiul a fost publicat în Diabetologia.

Citeşte şi:

Un tratament cu ultrasunete asupra şoriceilor de laborator promite un leac pentru diabet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase