Home » D:News » Cel mai consumat tip de cafea din lume, mai scump din cauza coronavirusului

Cel mai consumat tip de cafea din lume, mai scump din cauza coronavirusului

Cel mai consumat tip de cafea din lume, mai scump din cauza coronavirusului
Publicat: 24.04.2020
Preţurile cafelei Arabica, cea mai frecvent produsă în lume, au crescut luna trecută din cauza îngrijorărilor legate de disponibilitatea sa, a anunţat Organizaţia Internaţională a Cafelei, citată de CNBC.

Actuala pandemie de coronavirus a dus la întreruperi în aprovizionare pe măsură ce blocajele au apărut, provocând temeri şi determinând statele să facă stocuri.

Aceasta este o veste bună pentru fermierii din regiunile cheie producătoare de cafea, care s-au confruntat cu scăderi ale preţurilor în ultimii ani.

Din 2016, preţurile au scăzut cu 30% sub media ultimului deceniu, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Cafelei, un organism reprezentând 49 de ţări membre care exportă şi importă cafea. Preţul cafelei Arabica în luna martie a fost de peste 1,12 dolari pentru un pound (453 de grame), la mare distanţă de preţul de peste 3,00 dolari pe pound în 2011.

Preţul cafelei Arabica din Brazilia, cel mai mare producător mondial, a crescut cu 10% în martie faţă de februarie. Preţurile futures pentru cafeaua tranzacţionată la New York au crescut cu 8,8% în martie, până la o medie de aproximativ 1,16 dolari/pound.

Actuala pandemie de coronavirus a dus la întreruperi în aprovizionare, de la fabricaţie la transport până la vânzarea cu amănuntul.

De exemplu, transporturile din Columbia, un alt important exportator de cafea, ar putea fi temporar perturbate din cauza carantinei, potrivit ICO. Organizaţia a explicat că recoltarea din Columbia, din aprilie, va fi probabil afectată de măsurile de izolare, precum şi numărul mai redus de lucrători migranţi din ţările vecine, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte situaţia globală, ICO a declarat: „În prezent, se estimează că cererea depăşeşte producţia … întreruperile în lanţul de aprovizionare, atât în ​​transportul maritim cât şi în recoltare, ar putea duce la lipsuri temporare, punând presiune ascendentă asupra preţurilor pe termen scurt“.

Conform unui raport Reuters, importatorii de cafea din unele dintre cele mai mari state consumatoare fac stocuri şi cumpără în avans.

Cheltuielile cu cafeaua în Franţa au crescut cu 34,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce în Italia au crescut cu 29,5%, potrivit datelor Institutului de cercetare de piaţă IRI, din Chicago.

Alţi factori care ar putea ameninţa aprovizionarea cu cafea este invazia de lăcuste din Africa de Est, continuarea carantinei, cafenelele rămânând închise, precum şi faptul că unii fermieri au deja la trecut la alte tipuri de culturi pentru a supravieţui.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase