Home » D:News » Sculptura care dezvăluie cât de sănătoasă este Marea Barieră de Corali

Sculptura care dezvăluie cât de sănătoasă este Marea Barieră de Corali

Publicat: 07.06.2020

Cum am putea să vedem cu adevărat impactul pe care îl are creșterea temperaturilor oceanelor? Pentru locuitorii din Townsville, un oraș de pe coasta statului australian Queensland, o instalație de artă încearcă să reamintească zilnic de provocările prin care trece Marea Barieră de Corali.

GALERIE FOTO

Reciful imens și de o biodiversitate ridicată a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1981 și nu se aseamănă cu niciun alt loc de pe Pământ. Reciful este un loc extrem de atractiv pentru oamenii de știință, turiști și scafandri care vin din cele mai îndepărtate locurile ale lumii pentru șansa de a vedea cu ochii lor cel mai mare recif de corali de pe Terra.

Totuși, în ultimii ani îmbulzeala a căpătat o nouă semnificație. Sănătatea Marii Bariere de Corali este în pericol din cauza creșterii temperaturilor prin care trec oceanele. Totodată, există un risc accelerat din cauza poluării și a dezvoltării umane de pe coastă.

Dar cum am putea să atragem atenția asupra unui lucru care nu poate fi văzut în afara apei? O soluție ar putea veni de la „Ocean Siren”.

Sculptura „Ocean Siren” dezvăluie cât de sănătoasă este Marea Barieră de Corali

Dezvăluită la sfârșitul anului 2019, sculptura „Ocean Siren” își schimbă culoarea, reacționează în timp real la fluctuațiile de temperaturi ale apei din Marea Barieră de Corali. Sculptura este făcută din oțel inoxidabil și plexiglas translucid.

Structura conține 202 de lumini LED care își schimbă culoarea pe măsură ce apa se încălzește sau se răcește.

Sculptura care dezvăluie cât de sănătoasă este Marea Barieră de Corali
„Ocean Siren” conține 202 de lumini LED care se schimbă în funcție de temperatura apei. Sursa foto: Hepta.ro

Cei care o vizitează o pot vedea cum trece de la o nuanță închisă de albastru până la galben, portocaliu și chiar un roșu aprins. Astfel, structura trage un semnal de alarmă privind pericolul în care se află reciful.

Sculptura este prima instalație din noul muzeu al statului australian Queensland, Muzeul de Artă Subacvatică (MOUA). De asemenea, este singura structură a muzeului vizibilă deasupra apei. Restul galeriilor ale MOUA sunt ancorate sub apă. Mai mult, acestea au fost produse din ciment non-toxic.

Jason deCaires Taylor este sculptorul și ecologistul care a creat acest muzeu, alături de guvernul din Queensland. MOUA este primul și singurul muzeu de artă subacvatică din emisfera sudică, informează AtlasObscura.

„Mare parte din ceea ce se întâmplă sub apele noastre este oarecum sortit uitării și nu înțelegem cu adevărat ce are loc acolo. Dacă am vedea o pădurea care arde, am lua măsuri mult mai repede. Schimbări majore au loc acolo jos, ecosisteme majore se pierd”, a declarat Jason deCaires Taylor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost identificată o nouă cauză pentru care recifele de corali mor. În mod evident, tot oamenii se află în spatele acesteia

Declinul Marii Bariere de Corali este dramatic. ”Nu a mai rămas nimic care să refacă reciful”

Avertisment dramatic: Recifele de corali vor dispărea în următorii 80 de ani

Recif de corali, extrem de rar, descoperit în Mediterana

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase