Home » D:News » Ce subiecte s-au dat la proba de Limba şi literatura română la Evaluarea Naţională

Ce subiecte s-au dat la proba de Limba şi literatura română la Evaluarea Naţională

Ce subiecte s-au dat la proba de Limba şi literatura română la Evaluarea Naţională
Sală de Examen / Credit foto: Profimedia
Publicat: 15.06.2020

Absolvenții de clasa a VIII-a susțin luni proba de Limbă și literatură română la examenul de Evaluare Națională 2020.

Accesul în centrul de examen s-a făcut până la ora 8:30, iar elevii rezolvă în acest moment subiectele.

La proba de Limbă și literatură română la examenul de Evaluare Națională 2020, absolvenții de clasa a VIII-a au de rezolvat varianta nr. 5 de subiecte . Astfel, la primul subiect trebuie să răspundă la mai multe cerințe pe baza unui text la prima vedere din „Zborul”, de Sorin Titel.

subiect romana
Subiectele la proba de Limba şi literatura română la Evaluarea Naţională

La Subiectul I B trebuie să realizeze o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului mai sus amintit.

subiecet romana
Subiectele la proba de Limba şi literatura română la Evaluarea Naţională

La subiectul II au primit un alt text, unde au de rezolvat mai multe cerințe, dar și de redactat o narațiune de 15-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

Subiecte la proba de Limba şi literatura română la Evaluarea Naţională

Aceștia nu au printre subiecte niciunul din programa pe semestrul al II-a a clasei a VIII-a.

„Nu putem spune acum despre gradul de dificultate, putem spune doar faptul că anul acesta din programa pentru examen au fost eliminate conținuturile de pe semestrul al II-lea din clasa a VIII-a sau a XII-a“, a afirmat luni dimineața, la Digi 24, ministrul Educației, Monica Anisie.

La finalul săptămânii trecute, pe internet, au apărut așa-zise subiecte la Evaluarea Națională, despre care Ministerul a anunțat că nu sunt cele reale.

„Va asigur ca ceea ce circula pe internet nu e de la Ministerul Educatiei. Nu va lasati pacaliti de asa zise subiecte care circula pe internet. Aceastea nu sunt cele pe care le veti primi maine dimineata. Maine se vor extrage subiectele”, a transmis duminică Monica Anisie.

Subiectele la Limba şi literatura română la Evaluarea Naţională au respectat următoarele criterii:

  • exprimarea clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluarea Naţională
  • nivel de dificultate mediu
  • subiectele trebuie să poată fi rezolvate în intervalul stabilit, de 120 de minute.

Găsiți aici modele de subiecte la Limba şi literatura română la Evaluarea Naţională.

Lucrările elevilor vor merge la corectare în alt judeţ decât acela din care face parte elevul. Aici este inclus şi minicipiul Bucureşti.

Miercuri, absolvenții de clasa a VIII-a vor susține proba la matematică a examenului de Evaluarea Naţională 2020. Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen), iar contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie  și 23 iunie. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice.

„În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora”, a anunțat Ministerul Educației.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Calendar examene Evaluare Națională 2020

  • 15 iunie 2020 – Limba şi literatura română
  • 17 iunie 2020 – Matematică
  • 18 iunie 2020 – Limba şi literatura maternă
  • 22 iunie 2020 – Afişarea rezultatelor (până la ora 14:00)
  • 22 iunie 2020 (16:00 – 20:00) și 23 iunie (8:00 – 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 23-26 iunie – Soluționarea contestațiilor
  • 27 iunie 2020 -Afișarea rezultatelor finale.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase