Home » D:News » O rocă de pe Marte se întoarce acasă după 600.000 de ani petrecuți pe Pământ

O rocă de pe Marte se întoarce acasă după 600.000 de ani petrecuți pe Pământ

O rocă de pe Marte se întoarce acasă după 600.000 de ani petrecuți pe Pământ
Sursa foto: NASA
Publicat: 29.07.2020

O mică bucată de rocă va fi aruncată în spațiu săptămâna aceasta, fiind una dintre cele mai ciudate călătorii interplanetare încercate vreodată. O bucată mică de bazalt marțian va fi lansată la bordul unei sonde americane și trimis spre Planeta Roșie. Călătoria spre casă va dura șapte luni.

Odiseea extraordinară face parte din expediția NASA pe Marte de anul acesta. Inginerii spun că roca, donate de Muzeul de Istorie Naturală din Londra, va fi folosită pentru a calibra detectorii la bordul rover-ului Perseverance după ce aterizează și începe să caute semne de viață pe planetă.

Unde a fost descoperită roca

Oamenii de știință sunt siguri că roca provine de pe Marte. „Mici bule de gaz aflate în interior au aceeași compoziție ca atmosfera de pe Marte, așa că știm că roca noastră a venit de acolo”, a spus Caroline Smith, profesor și specialist în meteoriți la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Meteoritul marțian ar fi fost creat atunci când un asteroid sau o cometă a lovit Planeta Roșie în urmă cu 600.000 sau 700.000 de ani, împrăștiind reziduuri în spațiu. Una dintre acele bucăți a călătorit prin Sistemul Solar și în cele din urmă a ajuns pe Pământ. Acel meteorit, cunoscut acum drept SAU 008, a fost descoperit în Oman în 1999, iar de atunci a rămas în grija muzeului.

Perseverance va alege cele mai promițătoare roci de pe Marte

Printre instrumentele cu care a fost echipat Perseverance se numără și un laser de precizie înaltă numit Sherloc, care va fi folosit pentru a descifra compoziția chimică a rocilor și pentru a determina dacă ar putea conține materiale organice care indică dacă viața a existat sau încă există pe Marte, scrie The Guardian.

Imediat după ce Perseverance a selectat cele mai promițătoare roci, rover-ul le va lăsa în ascunzători pe suprafața marțiană. Acestea vor fi mai apoi recuperate de misiunile viitoare și aduse pe Terra pentru a fi analizate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De câți oameni va avea nevoie o colonie pe Marte?

Atmosfera lui Marte se scurge. Noile imagini publicate de NASA îi pot strica planurile lui Elon Musk

Noi dovezi ale prezenţei râurilor pe Marte

Marte a avut cel puţin două depozite antice de apă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase