Home » D:News » Activitate microbiana veche de aproape trei miliarde de ani

Activitate microbiana veche de aproape trei miliarde de ani

Activitate microbiana veche de aproape trei miliarde de ani
Publicat: 28.01.2008
Urme de microorganisme au fost descoperite in Australia, in roci vechi de 2,7 miliarde de ani, un element important pentru studierea eventualelor forme de viata de pe alte planete, potrivit unui studiu francez publicat in Nature Geoscience, preluat de AFP.

Descoperirea, realizata in stromatolite, roci carbonatice in forma de conopida, obtinute in urma unor forari in Australia, este "dovada formala a implicarii" microorganismelor in formarea acestor structuri vechi, subliniaza autorii studiului, cercetatorii de la Institutul de fizica a globului din Paris (CNRS/Universitatea Paris 7).
In 2006, cercetatorii australieni si canadieni au publicat in revista Nature un studiu asupra stromatolitelor, vechi de 3,4 miliarde de ani, stabilind ca acestea au o origine microbiana.
Numerosi cercetatori au crezut, pana in ultimii ani, ca stromatolitele fosile sunt legate de "o activitate a microorganismelor fotosintetice, asa cum este cazul in mediile actuale", au notat cercetatorii francezi.
Acestia au raportat ca au descoperit si analizat" mici globule de materie organica continand nanocristale de aragonit (carbonat de calciu natural) in aceste roci. Or, subliniaza cercetatorii, bacteriile actuale stau la originea precipitarii aragonitului, un carbonat de calciu foarte instabil, care se transforma repede in calcit dupa moartea microorganismelor.
Datarea primelor manifestari de viata pe Terra si modul de exprimare a acestora sunt foarte importante pentru oamenii de stiinta care cerceteaza existenta unor eventuale forme de viata de pe alte planete, precum Marte.

Sursa: MEDIAFAX

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase