Home » D:News » Europa lanseaza prima statie orbitala

Europa lanseaza prima statie orbitala

Europa lanseaza prima statie orbitala
Publicat: 07.03.2008
Dupa mai mult de trei ani de intarzieri, primul “remorcher spatial” complet automat este pregatit de lansare in cadrul Statiei Spatiale Internationale.

Poarta numele celebrului autor francez de romane science-fiction, Jules Verne, si este primul din noua clasa de vehicule automate de transfer, dezvoltate de agentia spatiala europeana, care poate sustine, cu ajutorul ISS-ului, controlul de la sol. Poate deasemenea actiona ca un remorcher spatial, sustinand statia pe orbita atunci cand este nevoie. Are o greutate de 20 de tone si reprezinta cea mai puternica nava automata construita pana in prezent.
Remorcherul va fi lansat cu ajutorul unei rachete modificate A5 la 03.59 gmt, duminica 9 martie de la portul spatial din Kourou, Guiana Franceza.

Spre deosebire de nava ruseasca “Progress”, pe care astronautii trebuie sa o ghideze la platforma de incarcare, Jules Verne poate fi ghidata fara ajutorul oamenilor, folosind radare si lasere care transmit impulsuri catre locatie, pentru ai fi identificata pozitia.

 Sursa: articlecientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase