Home » D:News » Triburile nevazute din Peru, amenintate de exploatarea petrolului

Triburile nevazute din Peru, amenintate de exploatarea petrolului

Triburile nevazute din Peru, amenintate de exploatarea petrolului
Publicat: 24.03.2008
Scaderea rezervelor de petrol si cresterea pretului energiei au inspirat companiile petroliere sa se extinda catre noi zone cu potential, ajungand pana la Amazon. Insa aici s-au lovit de o problema mai putin asteptata: triburile nevazute care se pare ca populeaza aceasta zona. Deschiderea unor santiere de exploatare in aceasta zona este echivalenta cu expunerea acestor triburi la boli pentru care nu au dezvoltat imunitate.

Pentru multe vreme autoritatile peruviene si-au pus intrebarea daca aceste triburi exista intr-adevar. Au fost asemanate cu monstrul din Loch Ness, intrucat prezenta lor a fost semnalata de multe persoane, dar fara a se putea dovedi intr-adevar existenta lor.
O incursiune cu elicopterul de-a lungul Amazonului a dezvaluit existenta unor asezari necunoscute pana atunci.
Nu sunt insa primele grupuri care aleg sa traiasca in izolare. In ultimii ani, triburi care evita contactul cu omenirea au fost identificate in Brazilia si in Columbia.

Ridicarea unor tabere de lucru in zona Amazonului este problematica, intrucat nu pot fi prevazute efectele pe care amplasarea unui numar mare de oameni in acea zona o poate avea asupra nativilor ”nevazuti”.
Organizatiile locale au protestat impotriva punerii in pericol a acestor triburi si a explorarii petroliere. In urma acestor proteste, autoritatile locale au elaborat un manual de proceduri care contine reguli pe care muncitorii trebuie sa le respecte. Printre acestea, ei nu trebuie sub nici o forma sa daruiasca mancare sau alte obiecte oricarui membru al acestei populatii izolate. Manualul include si un ghid de conversatie, cu ajutorul caruia muncitorii ii pot asigura pe nativi ca sunt inofensivi.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase