Home » D:News » Codul matematic aztec a fost descifrat

Codul matematic aztec a fost descifrat

Codul matematic aztec a fost descifrat
Publicat: 04.04.2008
Un grup de savanti mexicani a anuntat ieri, in cadrul unei conferinta de presa, descifrarea scrierilor matematice atribuite aztecilor.

Folosind textele descoperite in stravechiul oras Tepetlaoztoc, acestia au reusit sa desluseasca misterul complicatelor ecuatii folosite pentru a masura pamantul si pentru a stabili tributul pe care trebuia sa il plateasca fiecare comunitate.

Textele, doua la numar, dateaza din perioada 1540 – 1544 si apartin unor stapani ai pamanturilor care isi notasera in detaliu numarul sclavilor, al terenurilor detinute si chiar al tipului de sol pe care il lucrau.

„Textele antice aztece sunt extrem de detaliate si de bine organizate, asta si pentru ca fiecare propietar trebuia sa plateasca un tribut direct proportional cu averea sa”, declara Maria del Carmen Jorge y Jorge, unul dintre cercetatorii de la Universitatea din Mexico City.„Suprinzator este faptul ca oficialiatile aztece au folosit o serie de cinci algoritmi, inclusiv unul raspandit in Sumerul antic”, a adaugat aceasta.

Matematica stravechilor mexicani foloseste numeroase simboluri care ar putea parea neobisnuite pentru cercetatorii moderni: inimi, brate, palme sau sageti. In schimb, odata inteles acest sistem de masurare si numerotare, relatia dintre unitatile de masura aztece si corpul uman ne apar cat se poate de naturale.
„Inima, de exemplu. Daca intinzi bratul stang, atunci masura indicata grafic va fi cea de la inima unui om pana la varful degetelor sale. Daca intinzi ambele brate, masura indicata va fi cea cuprinsa intre varfurile degetelor. Este foarte natural sa te raportezi la propriul corp atunci cand vrei sa masori ceva.”, continua Maria del Carmen.Cea mai intalnita lungime folosita pentru masurarea terenurilor este aceea de la pamant la varful degetelor unui om care tine mana dreapta ridicata, aproximativ 2,5 metri.

Michael Smith, un alt cercetator implicat in descifrarea scrierii matematice aztece, considera ca o astfel de reprezentare grafica a matematicii si a stiintei este cat se poate de practica.
„La o prima vedere, societatile antice sud-americane ar putea parea dominate de viata religioasa. Da, religia era importanta, dar aztecii erau oamenii practici care faceau lucruri cat se poate de practice”, concluzioneaza acesta.

Sursa:NationalGeographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase