Home » D:News » Calamar gigant filmat in premiera

Calamar gigant filmat in premiera

Calamar gigant filmat in premiera
Publicat: 30.04.2008
Cercetatorii marini din Noua Zeelanda studiaza cel mai mare calamar capturat pana in prezent, incercand sa descifreze misterele uneia dintre cele mai controversate si fascinante vietuitoare din mari si oceane.

Nimeni nu a mai vazut pana la acest moment un calamar gigantic intact, desi miturile si legendele despre aceste vietuitoare fac parte din folclorul marinaresc vreme de sute de ani. Cecetatorii spera sa descifreze cat mai multe despre viata si obiceiurile acestor animale in timp ce vor analiza si studia calamarul capturat. Acesta cantareste aproximativ 500 kg si are o lungime de 9 metri, iar dezghetarea si studierea sa vor fi transmisr live prin Internet.Calamarul care fusese prins accidental la in luna Februarie  2007 in plasele de pescuit ale unui pescar localnic, a fost prezervat in gheata in laboratoarele Muzeului de Stiinte ale Natorii din Te Papa Tongarewa din Noua Zeelanda.

"Am fost nevoiti sa adoptam aceasta masura pentru ca ne doream ca o echipa internationala de specialisti sa aiba timp sa se reuneasca pentru a studia acesta premiera din lumea zoologiei, iar in lipsa depozitarii urgente la rece tesuturile acestui animal se vor descompune mult mai repede comparativ cu cele ale unui animal vertebrat", declara Carol Diebel, directorul muzeului.
Speranta noastra este ca acest exemplar sa fie un mascul pentru ca am studia in premiera cel mai mare mascul de calamar, Acesta face parte din specia Mesonychoteuthis hamiltoni, care poate trai la adancimi de peste 3000 de metri si poate atinge o lungime de 20 de metri, afirma Steve O’Shea specialist in cefalopode la Universitatea din Auckland.

Sursa: Discovery Channel

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase