Home » D:News » Nivelul poluarii cu ozon a scazut in 2007

Nivelul poluarii cu ozon a scazut in 2007

Nivelul poluarii cu ozon a scazut in 2007
Publicat: 07.05.2008
Poluarea cu ozon a atins în 2007 cel mai scazut nivel din ultimii zece ani datorita vremii reci si umede, potrivit unui studiu al Agentiei Europene pentru Mediu (AEE). AEE activeaza in baza unei directive din 2002, stabilind conditiile de alertare a publicului asupra poluarii cu ozon, care provoaca probleme respiratorii si distruge recoltele.

Ozonul este un poluant secundar produs prin reactii chimice, sub efectul radiatiilor solare, intre poluanti primari – oxidul de azot sau compusi organici volatili (COV) – rezultati din traficul rutier si anumite activitati industriale.

"Numarul de depasiri ale pragului de informare (peste 180 micrograme pe metru cub) a fost cel mai mic din ultimul deceniu", se arata in raportul agentiei.
Pragul de alerta (240 micrograme pe metru cub) a fost atins de 96 de ori in 12 state ale Uniunii Europene, in special in sudul Europei. Cele mai ridicate concentratii au fost inregistrate in Sicilia (479 micrograme pe metru cub) si in Romania (363 micrograme pe metru cub).
Acest tip de poluare se observa indeosebi pe timpul verii, la periferia oraselor sau in satele aflate in apropierea aglomeratiilor urbane.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase