Home » D:News » O descoperire socanta rescrie istoria Perului

O descoperire socanta rescrie istoria Perului

O descoperire socanta rescrie istoria Perului
Publicat: 05.06.2008
Trei victime ale unor sacrificii umane, vechi de peste 4000 de ani, au fost descoperite in Peru, se arata intr-un raport al arheologilor peruani, citat de National Geographic.

Ramasitele mutilate ale victimelor apartin unei perioada misterioase din istoria continentului sud-american, asa numita perioada Pre-ceramica, cuprinsa intre perioada 3000 i.e.n si 1800 i.e.n.. Descoperirea este cu atat mai socanta cu cat datele arheologice aratau ca respectiva perioada a fost una pasnica, lipsita de conflicte armate sau de sacrificii umane.

„Am reusit sa scoatem la lumina picioarele a doua femei care au decedat la varsta de aproape 20 de ani, precum si scheletul decapitat al unui barbat de aceeasi varsta”, declara Alejandro Chu Barrera, unul dintre arheologii care au facut macabra descoperire.

Barrera considera fosilele drept o dovada incontestabila a sacrificiilor umane preistorice:”Multi cercetatori au caracterizat perioada Pre-Ceramica drept una pasnica. In fapt, nu exista nicio dovada a violentelor de orice natura. Primele urme ale sacrificiilor umane au aparut de abia in perioada numita Moche, perioada cuprinsa intre anii 100 – 800 e.n. Ramasitele celor trei victime arata, insa, o cu totul alta realitate”.

Arheologii americani sunt, totusi, sceptici cu privire la motivele care au dus la mutilarea celor trei. „Descoperirea este, fara indoiala, una foarte importanta. Cu toate acestea, presupunerea ca sacrificiile umane aveau loc in urma cu 4000-5000 de ani este prematura”, considera Sloan Williams, antropolog la Universitatea din Illinois.

Violenta rituala poate fi doar una dintre explicatiile posibile ale starii in care se afla osemintele. Practicile rudimentare de inmormantare pot fi o alta explicatie pertinenta, declara un alt antropolog american.

Scheletele victimelor au fost descoperite intr-un strat de nisip, la o adancime de circa 80 de centimetri, in Bandurria, cel mai vechi sit arheologic din Peru.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase