Home » D:News » O incalzire intensa a planetei a avut loc in urma cu 15 000 de ani

O incalzire intensa a planetei a avut loc in urma cu 15 000 de ani

O incalzire intensa a planetei a avut loc in urma cu 15 000 de ani
Publicat: 25.06.2008
O schimbare brutala a climatului, probabil legata de modificarile circulatiei atmosferice, s-a produs in doua reprize, in urma cu aproximativ 15 000 de ani, in emisfera nordica. Conform unui studiu publicat in revista Science, media temperaturii a crescut cu 10 grade in numai cativa ani.

Mai exact, in urma cu 14 700 de ani, temperatura a crescut cu peste 10 grade Celsius in numai trei ani. Aceasta perioada a fost urmata de alta foarte rece. O crestere spectaculoasa a temperaturilor a avut loc si acum 11 700 de ani, la sfarsitul ultimei perioade glaciare.
“Analiza ghetarilor din Groenlanda a aratat ca aceste schimbari climatice s-au produs atat de brusc, ca si cum cineva ar fi apasat pe un buton”, subliniaza Dorthe Dahl-Jensen, co-autor al studiului.

Ultima perioada glaciara s-a terminat foarte brusc, cu doua episoade de reincalzire intensa, intrerupte de scurte perioade reci.
“Toate acestea s-au intamplat in lipsa oricarui efect de sera rezultat din activitatea  umana”, subliniaza autorii studiului.
Acestia sunt de parere ca schimbarile climatice cu care Terra se confrunta in acest moment sunt cauzate de modificarile circulatiei atmosferice.

Sursa: Figaro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase