Home » D:News » Primatele isi castiga drepturile in Parlamentul spaniol

Primatele isi castiga drepturile in Parlamentul spaniol

Primatele isi castiga drepturile in Parlamentul spaniol
Publicat: 26.06.2008
Parlamentul Spaniei a recunoscut miercuri dreptul primatelor la viata si libertate, in prima legislatie de acest gen din istorie, anunta agentia de presa Reuters.

„Este o zi istorica in lupta pentru drepturile animalelor si pentru apararea verilor nostri indepartati pe scara evolutiei. Cu siguranta, acest decret va intra in istoria umanitatii”, declara Pedro Pozas, directorul organizatiei Great Apes Project.

Spania, recunoscuta pana nu de mult drept o tara conservatoare, in care controversatele lupte cu tauri continuau in ciuda protestelor internationale, devine astfel una dintre natiunile cu o viziune liberala in ceea ce priveste drepturile animalelor. Ca un exemplu, divortul nu a fost legiferat in Spania decat in anul 1980, dar prim-ministrul Jose Luis Rodriguez Zapatero a adoptat o politica mai mult decat liberala, legalizand casatoriile homosexuale, reducand influenta Bisericii Catolice in invatamant si infiintand Ministerul Egalitatii in Drepturi.

“Nu avem cunostinta de existenta unor experimente pe primate in Spania, dar nu exista nicio lege care sa impiedice acest lucru. Folosirii primatelor in spectacole de circ, televiziune sau alte scopuri comerciale va intra sub incidenta Codului Penal spaniol", subliniaza acelasi Pedro Pozas.

Organizatia Great Apes Project a fost infiintata in 1993 la intiativa filozofilor Peter Singer si Paola Cavalieri, cei care au argumentat ca hominizii non-umani (gorile, cimpanzei, orangutani sau bonobo) ar trebui sa se bucure de acelasi drepturi fundamentale la viata si libertate pe care le au si oamenii.

Sursa:Reuters
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase