Home » D:News » Felinelor le place meniul diversificat

Felinelor le place meniul diversificat

Felinelor le place meniul diversificat
Publicat: 17.07.2008
Noile studii efectuate de cercetatorii de la Universitatea din Malaga au relevat faptul ca felinele au nevoie de a vana o prada cat mai diversificata pentru a-si asigura supravietuirea.

Zoologii spanioli au descoperit ca tigrii, leii, leoparzii si rasii au nevoie sa vaneze animale ce apartin de 5-7 specii diferite pentru a prospera intr-un teritoriu de vanatoare. In trecut, se credea, in mod eronat, ca toate felinele tind spre o specializare, preferand o anumita prada si implicit vanatoarea preponderenta a doar una sau doua specii de prada.
Studiul macroecologic care a dus la aceste rezultate concluzioneaza ca spre deosebire de feline, alte specii hipercarnivore, cum ar fi canidele si hienele au o dieta mult mai restransa, bazandu-se in principal pe vanatoarea a trei specii de animale.

Studiul aduce o noua viziune asupra relatiei prada-pradator, specifica felinelor stravechi, cum sunt speciile de Smilodoni si Machairodontidae.
In cazul acestor feline cu coltii pumnali, despre care se credea ca erau vanatori specializati in doborarea elefantilor, hipopotamilor si rinocerilor primitivi, noile analize ale scheletelor acestora conduc la ideea ca vanau si prazi mai mici, cum erau caii salbatici, bizonii si camilele.

Eroarea zoologica din trecut s-a bazat pe compararea formulei dentare a canidelor cu cea a felinelor. Pe baza acestei teorii, zoologii credeau ca exista un raport intre numarul de dinti al unei specii de mamifer carnivore si variabilitatea speciilor vanate.
Prin urmare, canidele care aveau 42 de dinti erau considerate vanatori mai diversificati, felinele in schimb, cu setul lor de 30 de dinti, erau considerate vanatori specializati.
Noile studii au demosntrat contrariul, felinele vanand in mod categoric un numar de specii mai mare decat canidele.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase