Home » D:News » Migratiile amerindiene, descifrate cu ajutorul geneticii

Migratiile amerindiene, descifrate cu ajutorul geneticii

Migratiile amerindiene, descifrate cu ajutorul geneticii
Publicat: 22.07.2008
Un studiu genetic de anvergura al nativilor amerindieni ofera noi perspective asupra migratiei unui mic numar de indieni Athapaskani, din teritoriul lor situat in zona subarctica din nord-vestul Americii spre sud-vestul Statelor Unite. Migratia respectiva care nu a lasat urme arheologice, se presupune ca a avut loc in urma cu circa 500 de ani.

Cercetarile au fost demarate de Universitatea din Illinois in decursul anului trecut.
Studiul in sine se bazeaza pe analizele genetice ale cromozomilor de tip Y si ofera o imagine a istoriei ancestrale unica a barbatilor Athapaskani. Studiile anterioare acestuia se bazau pe analizele mitocondriale ale ADN-ului, care sunt transmise exclusiv pe filiera materna copiilor.

Noile descoperiri demonstreaza ca migratia amerindienilor din nord-vest a implicat un numar mic de indivizi, care au reusit totusi sa supravietuiasca si sa interfereze cu alte grupuri native de indieni care traiau deja in sud-vestul american.
Cu toate acestea, Athapaskani au avut o mare influenta asupra limbajelor locale. In prezent, familia limbilor Athapaskane domina o mare parte a dialectelor amerindiene din sud-vestul Statelor Unite.
Chiar si faimosii indieni Apasi si Navajo vorbesc in prezent un dialect inrudit indeaproape cu cel al indienilor Chipewyan, care traiesc in prezent in zona Athapaska, la mii de kilometri departare, in nordul tundrei arctice.

Sursa: Science Daily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase