Home » D:News » Aerul marin poate provoca boli ale plamanilor

Aerul marin poate provoca boli ale plamanilor

Aerul marin poate provoca boli ale plamanilor
Publicat: 19.08.2008
Se stie ca plimbarile pe malul marii in aerul curat al diminetii pot fi foarte tonice si sunt recomandate tuturor, indiferent de varsta sau de conditie fizica, fiind considerate un adevarat izvor de sanatate.

Recent insa, cercetatorii au anuntat ca nu suntem feriti de efectele poluarii nici macar pe malul apei.
Fumul de la navele aflate pe mare sau in porturi afecteaza in mare masura calitatea aerului din orasele aflate pe coasta.
In urma unor masuratori, acestia au identificat particule mici de sulf in atmosfera, care depasesc limita acceptata. Inspirate, acestea se depoziteaza in plamani, putand sa creeze ulterios probleme grave de respiratie.
Unii cercetatori au mers chiar mai departe, declarand ca particulele de sulf pot cauza cancerul de plamani. Sulfatul primar sau SO4 este produs in momentul in care navele ard combustibilul ieftin bogat in sulfuri.

Dr. Gerardo Dominguez, unul dintre membrii echipei de cercetare, crede ca rezultatele acestui studiu nu ar trebui ignorate, deoarece emisiile de gaze reprezinta un potential risc pentru sanatatea populatiilor care traiesc pe coasta. Este estimat ca poluarea ca urmare a activitatilor navale cauzeaza peste 60 000 de decese anual.

Cercetatorii de la Universitatea California din Statele Unite au analizat componenta aerului din zona, anunutad o cantitate mult mai mare de sulfati decat era estimata initial.
Probele de aer au arata ca 44% din cantitatea de sulfati care polueaza coasta Californiei este generata de nave.
Profesorul Mark Thiemens, conducatorul studiului, declara ca ceea ce au descoperit a constituit o surpriza chiar si pentru ei: “Acesta este primul studiu care arata contributia navelor la emiterea particulelor poluante fine in atmosfera.”

Sursa: Mail Online
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase