Home » D:News » Transplantul de fata devine o realitate chirurgicala

Transplantul de fata devine o realitate chirurgicala

Transplantul de fata devine o realitate chirurgicala
Publicat: 22.08.2008
Dupa ce un prim transplant de fata a fost realizat in urma cu numai trei ani de catre o echipa de medici francezi, performanta acestora a fost egalata de o echipa medicala chineza care a reusit transplantul fetei unui pacient desfigurat de atacul unui urs, anunta BBC.

Isabel Dinoire este prima femeie care a suferit o complicata operatie de transplantare a fetei, dupa ce o mare parte din tesutul facial ii fusese smuls de catre un caine de companie. Un alt succes a fost inregistrat tot la Paris, in 2007, atunci cand unui pacient suferind de neurofibroma, o tumora ce se dezvolta pe nervii faciali, i-a fost schimbata fata cu cea a unui donator decedat.

China a fost cea de a doua tara care a anuntat succesul unei asemenea operatii. Pacientul, un barbat desfigurat de atacul unui urs, a primit o fata noua de la un tanar de 25 de ani, decedat in urma unui accident rutier. In ciuda reactiei adverse a organismului fata de orice grefa de tesut sau piele straina, medicii chinezi au anuntat ca operatia a fost un succes total.

Colegiul Britanic al Medicilor pare hotarat sa urmeze exemplul specialistilor francezi si chinezi si anunta ca urmatoare operatie de schimbare a fetei va avea loc in Marea Britanie. „Succesul ultimelor doua operatii este mai mult decat incurajator. S-a demonstrat ca nu numai pielea poate fi inlocuita ci si tesutul si chiar oasele faciale. Trebuie luat,  insa, in considerare si efectul de respingere al organismului care sufera operatia precum si trauma pe care o poate resimti pacientul in momentul in are isi descopera noua imagine”, sustine Iain Hutchison, profesor in cadrul Universitatii de Medicina din Londra.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase