Home » D:News » S-a descoperit statuia imparatului din filmul “Gladiatorul”

S-a descoperit statuia imparatului din filmul “Gladiatorul”

S-a descoperit statuia imparatului din filmul “Gladiatorul”
Publicat: 29.08.2008
Pe santierul unui sit arheologic din Turcia, cercetatorii belgieni din cadrul Universitatii Leuven au descoperit fragmente dintr-o uriasa statuie de marmura care il reprezenta pe imparatul roman Marcus Aurelius.

Descoperirea a avut loc pe locul ruinelor fostului oras antic Sagalassos, situate la altitudine, in muntii din sudul Turciei. Pana in prezent, au fost dezgropate capul statuiei, bratul drept si talpile picioarelor.
Imparatul roman Marcus Aurelius a fost interpretat de actorul Richard Haris in celebrul film “Gladiatorul”  in anul 2000.

Marcus Aurelius a domnit intre anii 161-180, fiind considerat intre “cei cinci buni imparati romani”, fiind in acelasi timp si unul dintre cei mai importanti filozofi stoici ai istoriei.
Statuia acestuia era amplasata in cea mai mare camera a bailor romane din Sagalassos. Arheologii sunt de parere ca intregul edificiu al bailor adaposteste o galerie a sculpturilor care-i reprezinta pe membrii dinastiei antonine, iar cea  mai mare dintre aceste statui il infatiseaza pe imparatul Marcus Aurelius, cel mai ilustru succesor a lui Antoninus Pius.

Sursa: BBC News
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase