Home » D:News » Invazia speciilor straine capata proportii nemaivazute

Invazia speciilor straine capata proportii nemaivazute

Invazia speciilor straine capata proportii nemaivazute
Publicat: 04.09.2008
Schimbarile rapide de clima din ultimele decenii aduc in fata cercetatorilor din tarile europene o problema mai mult decat alarmanta, invazia speciilor straine, se anunta in editia online a cotidianului britanic TheIndependent.

Marea Britanie este una dintre tarile care se confrunta cu un mare aflux de specii care, in mod normal, s-ar regasi in regiunile tropicale. Mai multe specii de paianjeni, printre care si temuta Vaduva Neagra inregistreaza un boom al numarului de exemplare nemaintalnit.

„Speciile care in prezent vin in Marea Britanie si restul Europei vor fi urmate, fara doar si poate, de alte si alte specii, iar efectele pot fi devastatoare. Numai in ultimii ani, viespile africane, o specie care omoara albinele si care isi depun ouale in corpul acestora, au decimat roiuri intregi de albine domestice europene. Nu mai departe de anul trecut, tantarii tigru asiatici, insecte capabile sa transimta circa 23 de infectii, au fost identificai in Gloucestershire. Era de asteptat ca pradatorii acestora, asa cum este cazul Vaduvei Negre, sa isi gaseasca un loc acolo unde nu mai fusesera niciodata”, sustine Suart Hine, cercetator in cadrul Muzeului National de Istorie.

Un alt aspect ingrijorator al problemei speciilor invadatoare, este acela ca speciile traditionale tind sa migreze din fata noilor veniti. Daca insecte care in urma cu doar doi ani se regaseau doar in nordul Africii sau in nordul Mediteranei pot fi intalnite astazi plin centrul Marii Britanii, speciile locale tinzand sa migreze spre nord.  Mai multe specii de fluturi originari din Anglia au fost observate in nordul Scotiei si in tarile scandinave.

„Numarul speciilor straine a crescut dramatic din 1980 si pana in prezent. Probabil ca astazi sunt zeci sau sute de mii de exemplare care se adapteaza noilor conditii climatice din nordul Europei. Este de asteptat ca in numai cativa ani sa regasim insectele tropicale in toate gradinile din sudul Angliei”, concluzioneaza acelasi Stuart Hine.

Sursa:TheIndependent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase