Home » D:News » Zeita-vie la varsta de numai 6 ani

Zeita-vie la varsta de numai 6 ani

Zeita-vie la varsta de numai 6 ani
Publicat: 01.10.2008
Timp de secole, liderii religiosi ai monarhiei din Nepal au fost insarcinati cu numirea asa-numitelor “Kumaris” – zeitati umane - in orasele din valea Kathmandu. Numirea facuta recent de noul guvern maoist, din Nepal, este prima care rupe legatura dintre ritualul antic si monarhia recent desfiintata.

Odata cu abolirea din luna mai a monarhiei, aceasta functie a disparut. In schimb, oficialii responsabili cu afacerile culturale ale statului, au numit-o pe Shreeya Bajracharya, in varsta de sase ani, noua Kumari a orasului-templu Bhaktapur, de langa Kathmandu. “Guvernul ne-a autorizat sa acordam titulatura de Kumari si am facut asta pentru prima oara”, a spus un oficial guvernamental.

Shreeya a fost intronata duminica, printre rugaciuni, de catre preotii tibetani si va fi preaslavita de hindusi si budisti pana va atinge varsta pubertatii. Shreeya a fost fotografiata purtand un costum auriu, fiind machiata, asezata pe un tron sculptat, cu o troita arzand langa ea. Intrebata ce vrea sa devina in viitor, Shreeya a spus doar atat: “asistenta medicala”. Fetita a mai mentionat ca ii place sa manance biscuiti si orez.
Shreeya o inlocuieste pe predecesoarea ei, controversata Sajani Shakya, care s-a retras la inceputul acestui an, dupa noua ani petrecuti in rolul de divinitate. Conform traditiei Kumari, fetele selectate din familiile budiste Newar, devin “zeitati umane”, reincarnari ale zeitei Kali, in urma unui riguros proces cultural si religios. Acestea sunt  adorate asemenea unor zeitati, pana la varsta pubertatii, atunci cand sunt inlocuite. Practica a atras critici internationale din partea mai multor organizatii pentru protectia copiiilor, organizatii care sustin care prin astfel de procedee, copiii sunt privati de bucuriile copilariei.

Sursa: SkyNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase