Home » D:News » CERN: 100.000 de procesoare, 15 petabytes pe an

CERN: 100.000 de procesoare, 15 petabytes pe an

CERN: 100.000 de procesoare, 15 petabytes pe an
Publicat: 20.10.2008
CERN a dezvaluit recent informatii referitoare la impresionanta retea computerizata care va prelucra cantitatile enorme de date pe care le va furniza utilizarea acceleratorului de particule Large Hadron Collider.

CERN se aspteapta ca LHC sa produca aproximativ 15 petabytes (15.000 terabytes) de date anual. Pe cand LHC se afla inca in stadiul de plan, departamentul IT al CERN a decis ca singura posibilitate verosimila de gestionare a unei asemenea cantitati de date ar fi sa se axeze pe ideea de “grid computing” (retea uriasa de computere). Astfel, reteaua computerizata a CERN consta din 100.000 de procesoare gazduite de 140 de institutii stiintifice din 33 de tari.

Pentru distribuirea datelor, CERN se bazeaza pe folosirea de fibre optice dedicate, capabile de transferuri de 10 GB/secunda, care conecteaza CERN cu cele 11 centre de date Tier-1 din retea. Centrele Tier-1 vor efectua procesare, dar vor functiona si ca principala arhiva a datelor LHC. Vor trimite o mare parte din date centrelor de date Tier-2, raspandite in intreaga lume, care sunt conectate la retea prin intermediul conexiunilor publice de Internet.

Reteaua CERN este cea mai mare si cea mai puternica retea computerizata realizata vreodata pentru cercetari stiintifice, iar prin intermediul proiectului aflat in formare LHC@home, publicul larg va putea contribui la eforturile CERN prin racordarea propriilor computere la reteaua mondiala proaspat creata.

Sursa:Readriteweb

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase