Home » D:News » Cine este mumia care tipa?

Cine este mumia care tipa?

Cine este mumia care tipa?
Publicat: 10.11.2008
In luna iunie anului 1886, Gaston Maspero, seful Serviciului Egiptean de Antichitati, a dezgropat mumiile a 40 de regi si regine, ascunse in apropierea Vaii Regilor. Printre acestea se afla si un sarcofag nedecorat, care nu avea gravat niciun nume pe el. Supriza arheologilor a fost si mai mare in momentul deschiderii acestuia. Mumia unui om necunoscut fusese conservata cu expresia unui tipat etern.

Identificarea personajului care fusese inmormantat la un loc cu regii, insa fara a avea parte de fastul obisnuit, a ridicat intrebari care au dus la elaborarea mai multor teorii. Cea mai populara dintre ele avanseaza ideea ca mumia apartine fiului lui Ramses al III-lea, care, impreuna cu mama sa Tiy, a elaborat un plan de asasinare al faraonului, pentru a prelua conducerea tarii. Se pare ca planul celor doi a fost dejucat foarte repede, iar tribunalul i-a condamnat la moarte. Fiind vorba de persoane de vita regala, acestea au fost obligate sa se otravesca, fiind lipsite de fastul obisnuit cuvenit unor descendenti regali. Un lucru a fost insa cert de la inceput: persoana respectiva a murit in chinuri groaznice. Legistii au fost uimiti sa descopere ca dupa atata timp, stomacul victimei inca mai era contractat. Pana in prezent, povestea tradarii a fost doar o teorie, insa noile tehnologii criminalistice par sa confirme aceasta teorie.

La aproape 130 de la descoperirea sa, misterul mumiei care tipa este pe cale de a fi dezlegat. Forma fetei, faptul ca mumia fusese eviscerata, conform obiceiului egiptean, varsta la care a decedat, toate aceste informatii se potrivesc perfect cu cele referitoare la povestea tradarii fiului lui Ramses al III-lea, mentionata pe unul dintre papirusurile descoperite. In vreme ce unii arheologi sunt de parere ca secretele mumiei care tipa vor ramane nedezlegate, altii afirma ca mumia asteapta in Muzeul Cairo ca cineva sa o identifice si sa ii faca cunoscuta povestea.

Sursa: Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase