Home » D:News » Lacul Baikal este in pericol

Lacul Baikal este in pericol

Lacul Baikal este in pericol
Publicat: 25.11.2008
Cel mai vechi, larg si adanc lac din lume, Lacul Baikal este si locul in care peste 2500 de de specii de plante si animale unice s-au dezvoltat separat de restul florei si faunei Terrei. Acesta a fost, de altfel, principalul motiv pentru care Lacul Baikal a fost inclus in Patrimoniul UNESCO. Specialistii trag, insa, un serios semnal de alarma asupra viitorului acestui habitat unic, aflat, din cate se pare, in ultima faza a evolutiei sale.

„Incalzirea globala are un puternic impact asupra lacului si ameninta grav formele de viata care s-au dezvoltat aici. Ne-am fi asteptat ca, datorita uriasului volum de apa, Lacul Baikal sa fie unul dintre cele mai rezistente habitate in fata schimbarilor climatice. Din nefericire, nu este asa. Lacul are o vechime de peste 25 de milioane de ani, iar organismele dezvoltate aici au evoluat separat de ceea ce cunoastem. Nu este sigur, insa, ca ele vor rezista la o incalzire atat de rapida”, afirma Stephanie Hampton, unul dintre autorii studiului.

Siberia este regiunea in care s-a inregistrat cea mai repida incalzire de pe Terra, cu o rata dubla a cresterii termperaturilor fata de media globala. Acelasi lucru se intampla si cu Lacul Baikal, cel care a inceput sa se incalzeasca rapid inca din 1946.

„Gheata este elementul cheie in evolutia si viata animalelor si plantelor din Baikal. Ea incepe sa se formeze in ianuarie si dureaza pana in mijlocul verii. Asadar, viata din lac se desfasoara sub gheata timp de mai bine de jumatate de an. Ciclurile vietii la plante si animale sunt influentate direct de patura de gheata. Imaginati-va ce s-ar intampla in momentul in care ea nu ar mai exista!”, sustine aceeasi Stephanie Hampton.

Studiul mai arata faptul ca nici chiar comunitatile umane din regiunea lacului siberian nu vor scapa de schimbarile care au loc in mediul inconjurator.

„Rusia si alte tari ale lumii aflate in aceeasi situatie se tem de pierderea definitva a modului de viata a comunitatilor rurale. Avertismentele nu sunt suficiente pentru a salva un mediu sau o biodiversitate. Este nevoie de o schimbare majora, si totul pleaca de la micile noastre alegeri din fiecare zi. O masina care consuma mai putin combustibil, reducerea consumului de energie, un mod de viata mai curat…ei bine, astea sunt lucrurile care pot face diferenta”, concluzioneaza Thomas Reichler, expert in schimbarile climatice.

Sursa: DailyGalaxy

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase