Home » D:News » O gena este “vinovata” de efectul Placebo

O gena este “vinovata” de efectul Placebo

O gena este “vinovata” de efectul Placebo
Publicat: 05.12.2008
O gena a fost relationata pentru prima data cu efectul placebo, realizandu-se un pas inainte in ceea ce priveste intelegerea acestui fenomen, care pare sa reuseasca acolo unde tratamentele clasice dau gres.

Efectul placebo este un ansamblu de modificari ce apar la o persoana sanatoasa, careia i s-a administrat o substanta placebo, prescrisa unui bolnav in scopul de a-i face placere mai degraba decat a-i fi util. Acest medicament poate fi o substanta farmaceutica, dar neutra din punct de vedere medicinal, folosita in scop terapeutic experimental.

Deoarece in cadrul experimentului au participat un numar redus de voluntari, cercetatorii nu s-au putut pronunta daca gena influenteaza majoritatea afectiunilor sau este selectiva. Cu toate acestea, descoperirea este un pas inainte al stiintei in intelegerea fenomenului, care deseori are rezultate mai bune asupra pacientilor decat tratatamentele traditionale. “Din cate stim noi, este pentru prima data cand o gena este relationata cu efectul placebo”, declara Tomas Furmark de la universitatea Uppsala din Suedia. Acesta este de parere ca efectul genei s-ar putea extinde pana la afectiuni in care este implicata si amigdala, precum fobiile si depresia, insa doar studiile viitoare vor putea arata cu exactitate cat de raspandita este influenta genei asupra organismului uman.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase