Home » D:News » Marele Sfinx de la Giza ascunde inca multe secrete

Marele Sfinx de la Giza ascunde inca multe secrete

Marele Sfinx de la Giza ascunde inca multe secrete
Publicat: 11.12.2008
Sfinxul egiptean a avut initial un cap de leu, iar varsta sa este cu mult mai veche decat pare la prima vedere, afirma Colin Reader, geolog britanic care a realizat recent un film documentar pe aceasta tema pentru Channel Five, anunta publicatia britanica DailyMail.

Pentru multa vreme, egiptologii au considerat ca Sfinxul a fost construit la scurt timp dupa finalizarea primei piramide, acum 4.500 de ani, in timp ce contestatarii acestei teorii afirma ca uriasul monument, cu trup de leu si cap de om, are o varsta de aproape 10.500 de ani. O echipa de geologi britanici, condusa de Colin Reader, a tinut, insa, sa faca lumina in acest caz iar rezultatele au fost cat se poate de neasteptate.

Cercetatorii britanici sustin ca Sfinxul este mult mai varstnic decat pare, fapt sustinut de eroziunea produsa de ploaie, de stilul arhitectonic diferit de al celorlalte constructii egiptene dar si de descoperirea unui palat scufundat in platoul Giza, a carui varsta se pare ca este aceeasi cu cea a Sfinxului. Un alt argument adus in discutie este cel al marimii disproportionate a trupului fata de cap, ceea ce a dus la ideea ca monumentul a fost resculptat pentru a-i da chipul unui faraon, existand inca multe dispute in privinta celui reprezentat.

„Leul era un simbol mult mai potent al puterii decat o fata de om. Este evident ca Sfinxul a fost resculptat in timp si ca, la inceput, avea fata unui leu”, sustine Jonathan Foyle, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Geologul Robert Schoch confirma teza colegilor sai si afirma faptul ca vechimea Sfinxului nu este cea din teoriile egiptologilor. „Expunerea la o sursa de apa care sa poate produce o eroziune atat de puternica nu s-a mai intalnit in platoul Giza din mileniul al V-lea sau al VI-lea.. Trebuie sa mutam data constructiei monumentului cu peste 2000 de ani inaintea datei oficial acceptate in prezent. Cel mai probabil, Sfinxul a fost ridicat in perioada primelor Dinastii egiptene”, concluzioneaza acesta.

Sursa: DailyMail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase