Home » D:News » Mitocanii mor greu

Mitocanii mor greu

Mitocanii mor greu
Publicat: 27.01.2009
Studierea documentelor de pe Titanic a revelat faptul ca manierele dauneaza grav…vietii. Pasagerii britanici aflati la bordul navei si-au pastrat manierele pana la sfarsit, asteptand civilizat sa isi ocupe un loc in barcile de salvare, in vreme ce americanii s-au impins si s-au imbulzit pentru a se salva.

Pe 14 aprilie 1912, Titanicul s-a lovit de un iceberg in Atlanticul de Nord si s-a scufundat in numai cateva ore. Cei mai multi pasageri nu au supravietuit dezastrului, 1.517 au pierit si doar 706 au reusit sa se salveze. Profesorii David Savage de la la Universitatea de Tehnologie din Queensland, Australia si Bruno Frey din cadrul Universitatiii Zurich, Elvetia, au petrecut mai bine de un an studiind ratele de supravietuire ale unuia dintre cele mai mari dezastre maritime din istorie. Scopul acestora era de a determina daca oamenii isi schimba comporamentul si mentalitatea cand intervin chestiuni de viata si de moarte.

“Be British, boys, be British!”, se pare ca a strigat capitanul Edward John Smith, conform martorilor. A fi “british” inseamna a evita comportamentul de isterie in masa si de a respecta normele sociale, conform carora femeile si copiii au prioritate in cazuri de urgenta. Se pare ca aceste reguli au primat, iar altruismul a reusit sa faca diferenta intre viata si moarte. “Femeile au avut o rata de supravietuire mai mare cu 23,7 pana la 53,9 decat barbatii”, mentioneaza cei doi cercetatori in lucrare. Cu toate acestea, manierele britanicilor au facut ca sansele supravietuirii lor sa scada cu 10%, in vreme ce americanii care s-au imbulzit pentru a se salva, au avut cu 12% mai multe sanse sa scape cu viata.

Citeste pe aceeasi tema: Vaporul dintre veacuri

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase