Home » D:News » Cine ia cele mai multe vitamine? Copiii care n-au nevoie de ele!

Cine ia cele mai multe vitamine? Copiii care n-au nevoie de ele!

Cine ia cele mai multe vitamine? Copiii care n-au nevoie de ele!
Publicat: 04.02.2009
Un studiu realizat in statele Unite ale Americii a aratat ca mare parte dintre copiii care iau zilnic vitamine nu ar avea nevoie de asa ceva, in vreme ce multi copii care ar necesita suplimente de vitamine si minerale nu au parte de ele.

10.828 de copii cu varsta intre 2 si 17 ani au participat la un studiu national intins pe o perioada de 5 ani, in cadrul caruia au fost analizate aspecte precum alimentatia, exercitiul fizic, utilizarea suplimentelor de vitamine si minerale si accesul la serviciile medicale. Tocmai printre copiii care mancau echilibrat, erau activi din punct de vedere fizic si aveau acces la ingrijiri medicale de calitate, se aflau si cei care luau mai multe vitamine, desi starea sanatatii lor nu impunea acest lucru. In schimb, printre copiii familiilor cu o situatie economica precara, copii care erau mai prost hraniti si beneficiau mai putin de servicii medicale, cei care luau suplimente de vitamine si minerale erau in numar mult mai mic, desi starea sanatatii lor ar fi impus administrarea de suplimente.

In gospodariile considerate sub pragul saraciei, doar 22% dintre copii luau suplimente, in vreme ce in gospodariile ce nu intrau in categoria celor sarace, procentul copiilor “vitaminizati” era de 43%. Medicii vor incerca sa afle, intr-o etapa ulterioara a studiului, care sunt motivele care ii determina pe parinti sa recurga la aceste suplimente si sa-i educe pe acestia sa le administreze cu discernamant, in conformitate cu nevoile reale ale copilului. Printre copiii de 2-4 ani, pericolul supradozarii este mai mare, deoarece, pentru ei, a lua vitamine e ca si cum ar manca bomboane, confuzia fiind indusa de formele farmaceutice moderne de prezentare a acestor suplimente, sub forma unor drajeuri aromate. Efectele hipervitaminizarii pot merge de la stari de greata si voma pana la insuficienta renala, cu consecinte grave.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase