Home » D:News » Europa sau Titan? Aceasta este dilema NASA

Europa sau Titan? Aceasta este dilema NASA

Europa sau Titan? Aceasta este dilema NASA
Publicat: 10.02.2009
O dezbatere de mare actualitate in randul cercetatorilor aflati in cautarea vietii extraterestre incearca sa stabileasca daca urmatoarea mare aventura a NASA in Sistemul Solar ar trebui sa vizeze luna lui Saturn, Titan, sau satelitul natural jupiterian Europa.

Drumul catre oricare dintre cele doua destinatii astrale presupune costuri uriase si eforturi majore, dar ambele se bucura de acelasi interes din partea oamenilor de stiinta in ce priveste verificarea posibilitatii de formare si intretinere a vietii. Se crede ca Europa adaposteste oceane lichide sub suprafata sa inghetata, iar o misiune pe aceasta luna ar permite, ulterior, si explorarea lui Ganymede, cel mai mare satelit natural al lui Jupiter. De asemenea, cercetatorii suspecteaza ca oceanele lunii Europa au platouri stancoase, care, pe Pamant cel putin, sunt o sursa de reactii chimice ce sustin viata. Cercetatorii urmaresc, ca atare, sa scaneze suprafata astrului pentru identificarea unor fragmente de material care ar fi putut razbate la suprafata, de sub gheata.

In comparatie cu Europa, Titan are doua avantaje importante: prezinta substante in stare lichida la suprafata si are o atmosfera mai consistenta, care poate servi la incetinirea unei aeronave si la plasarea sa pe orbita lunii. Lichidele de la suprafata sunt, totusi, considerate a fi in mare parte metan, care nu este un stimulent al formarii vietii in masura in care este apa. Apa de la suprafata Titanului este prinsa in crusta, sub forma de gheata, iar cercetatorii suspecteaza ca ar putea exista si un ocean subteran, unde apa sa fie amestecata cu amoniacul. Pe parcursul acestei saptamani, programata joi, va avea loc o intalnire, intre directorul NASA, cercetatorul Ed Weiler si omologul sau european David Southwood, in cadrul careia intreaga comunitate stiintifica spera ca se va lua o decizie permanenta. Indiferent de aceasta, misiunea intreprinsa va fi realizata printr-un parteneriat intre NASA si ESA, cu posibila participare a Rusiei, care se angajeaza sa construiasca un lander potrivit explorarii suprafetei lunii vizate. Posibila misiune, fie ca va insemna abordarea Europei sau a lui Titan, se estimeaza ca va necesita fonduri cuprinse intre doua si trei miliarde de dolari.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase