Home » D:News » Au aparut caprele care dau lapte uman

Au aparut caprele care dau lapte uman

Au aparut caprele care dau lapte uman
Publicat: 12.02.2009
Incredibila stire a fost data publicitatii de catre o echipa de geneticieni si zoologi rusi, care au anuntat in premiera mondiala ca au reusit crearea unor capre modificate genetic incat sa dea un lapte cu formula aproape identica cu cea a laptelui uman.

Proiectul a fost dezvoltat de o echipa mixta de savanti din Rusia si Belarus, si a avut ca punct de pornire nevoia de a crea un tip de lapte cat mai apropiat de formula laptelui de mama. Acesta urmeaza sa fie destinat nou-nascutilor care din diferite motive nu pot beneficia de calitatile nutritive ale laptelui uman. Cercetatorii au declarat de asemeaca experimentele vor continua pana in momentul in care medicina va putea exploata toate calitatile antibiotice ale lactoferinei, o proteina descoperita in laptele uman.

“Studiul nostru a pornit de la descoperirea unui procent important de lactoferina din laptele de soarece. Am decis apoi sa efectuam combinatii genetice intre celule de om si capra pentru a crea in viitor capre care dau lapte cu o formula aproape indentica cu cea a laptelui uman” afirma Dr. Elena Sadchikova conducatoarea experimentelor.

In prezent exista 90 de capre si un tap, cu totii modificati genetic, care sunt crescuti intr-o ferma cu locatie secreta, undeva in imprejurimile Moscovei. “Noul program va fi axat pe producerea unui tip de lapte care va contine proteine umane si va putea fi folosit in productia de medicamente” declara la randul sau Piotr Vitsyaz din partea Academiei Nationale de Stiinte din Belarus.

Savantii spera ca noile medicamente care au la baza laptele modificat genetic, sa poata fi folosite cu succes in tratamentul cancerului si al afectiunilor sistemului digestiv si imunitar. Igor Goldman, conducatorul bancii transgene din Academia Rusa de Stiinte este de parere ca lactoferina umana este un antibiotic natural foarte eficient, care va putea fi administrat nou nascutilor care nu si-au dezvoltat inca un sistem imunitar propriu.
“Proteina din lapte este cel mai bun medicament creat de Dumnezeu. Este o substanta naturala pe care o avem deja in organism. Administrarea ei nu duce la alergii sau efecte secundare”

Sursa : Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase