Home » D:News » Dispozitivul care te anunta daca ai sta prea mult la soare

Dispozitivul care te anunta daca ai sta prea mult la soare

Dispozitivul care te anunta daca ai sta prea mult la soare
Publicat: 13.03.2009
Un mic indicator, purtat la incheietura mainii, se coloreaza intr-un roz mai mult ori mai putin intens, avertizandu-i pe purtatori ca ii paste riscul unor arsuri solare.

Razele ultraviolete determina o reactie chimica in urma careia un acid intra in contact cu un colorant, determinand aparitia culorii roz a benzii indicatorului. Reactia are loc intr-un strat foarte subtire de colorant (pe  care inventatorii dispozitivului, cercetatorii de la Universitatea Strathclyde, Marea Britanie, l-au botezat "cerneala inteligenta") care contine o substanta ce isi schimba treptat culoarea de la galben la albastru, cu o banda centrala care devine roz, atunci cand dispozitivul este expus radiatiiilor UV un anumit numar de minute.

Desi mai sunt necesare teste pentru stabilirea cu precizie a eficientei indicatorului in situatii obisnuite, cateva firme producatoare de cosmetice s-au aratat deja interesate de el, iar profesionisti din domeniu considera ca obiectul i-ar incuraja pe oameni sa aiba mai multa grija de sanatatea lor. Expunerea la radiatii ultraviolete in exces favorizeaza aparitia cancerului de piele, din cauza caruia mor anual mii de persoane.

Sursa: BBC News

 

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase