Home » D:News » Monstrul care teroriza marile de acum 500 de milioane de ani

Monstrul care teroriza marile de acum 500 de milioane de ani

Publicat: 23.03.2009
Atunci cand primele fragmente fosile de Hurdia victoria au fost scoase la la lumina in 1912, cercetatorii s-au grabit sa afirme ca avem de a face cu un animal preistoric asemanator unui crustaceu. Astazi, la aproape un secol de la aparitia sa pe scena stiintei, oamenii de stiinta de la Universitatea Uppsala au reusit sa aduca la lumina povestea unuia dintre cei mai temuti pradatori de acum 500 de milioane de ani.

Chiar daca primele ramasite, extrem de fragmentate, au fost studiate acum aproape 100 de ani, de abia recent, specialistii au reusit sa isi dea seama cum arata in realitate temutul pradator preistoric. Biologii l-au asemanat cu o ruda a sa care a trait in aceeasi perioada, Anomalocaris, un alt pradator celebru din Cambrian, catalogandu-l drept un specimen neobisnuit al aceleiasi familii. Ulterior, datorita eforturilor concentrate ale biologilor marini de la Universitatea Uppsala, animalul cu o lungime de peste 50 de centimetri s-a dovedit o specie cu totul si cu totul noua.

„Structura sa este deosebita de tot ceea ce am vazut pana acum la artropodele actuale sau fosile. Carapacea uriasa care ii acoperea capul reprezinta inca un mister. La toate animalele, carapacea are rolul de a proteja partile moi si vulnerabile ale corpului, asa cum este cazul crabilor. Astazi, putem doar sa ghicim rolul acestei carapace”, afirma Allison Daley, unul dintre cei implicati in proiect.

Atat Hurdia Victoria cat si Anomalocaris reprezinta varfuri ale evolutiei din Cambrian, o linie evolutiva ce a dus la aparitia artropodelor moderne, grupa animala din care fac parte insectele, crustaceele, arahnidele, milipedele si centipedele.

Anomalocaris

Sursa: ScienceDaily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase