Home » D:News » Eschimosii sunt suparati ca nu mai au voie sa vaneze ursi

Eschimosii sunt suparati ca nu mai au voie sa vaneze ursi

Eschimosii sunt suparati ca nu mai au voie sa vaneze ursi
Publicat: 12.05.2009
Decizia de ultima ora luata de guvernul american, conform careia ursii polari nu mai pot fi vanati nici macar de catre membrii comunitatilor traditionale ale eschimosilor, i-a infuriat pe acestia din urma. Asociatia Inuitilor din Nunavut a inaintat o petitie executivului american, prin care reaminteste autoritailor ca vanarea ursului polar de catre eschimosi este o activitate traditionala care trebuie vazuta ca o parte esentiala a mentinerii si conservarii culturii eschimosilor.

Mai mult decat atat, eschimosii afirma ca triburile inuite vaneaza doar cativa ursi polari pe an, motivul adevarat pentru care aceste uriase mamifere carnivore au ajuns pe cale de disparitie fiind reprezentat de incalzirea globala si vanatoarea de trofee. In plus, decizia executivului american de a declara ursul polar drept specie periclitata la care vantoarea este total interzisa, va duce la privarea de importante surse de bani pentru comunitatile de eschimosi. Aceasta deoarece niciun vanator din lume nu va mai avea dreptul sa vina in Alaska sa impuste ursi polari, situatie care va duce la falimentul firmelor de ghizi de vantoare inuiti care prosperau in Nunavut.

Ursul polar este o parte importanta in cultura tribala a eschimosilor inuiti, fiind folosit ca sursa de hrana si blanuri. Pana de curand, ursii polari puteu fi vanati de eschimosi in fiecare an, mai ales atunci cand se inmultau atat de mult incat puneu in pericol viata oamenilor. Totul s-a schimbat in luna mai a anului trecut, moment in care guvernul american a trecut ursii polari pe lista U.S. Endangered Species Act, pe motiv ca efectele incalzirii globale si ale vanatorii in scop comercial duc la scaderea drastica a populatiilor de ursi polari din Alaska.

Sursa : CBC
 

CITESTE SI :

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase