Home » D:News » Taifunurile produc cutremure imperceptibile

Taifunurile produc cutremure imperceptibile

Taifunurile produc cutremure imperceptibile
Publicat: 11.06.2009
Desi nimeni n-ar fi crezut ca taifunurile pot avea si o parte buna, ea exista, dupa opinia unor savanti americani: taifunurile pot declansa cutremure lente, de intensitate foarte slaba, care fac mai putin probabila aparitia unor seisme puternice.

Cercetari efectuate de oamenii de stiinta de la Institutul Stiintific Carnegie (SUA) intr-o zona seismica din Taiwan au dus la concluzia ca taifunurile pot declansa miscari tectonice foarte usoare si prelungite, prin care energia acumulata se disipeaza in mod lent, timp de cateva ore, in loc de cateva secunde devastatoare.

Cercetatorii au folosit instrumente de inregistrare foarte sensibile, introduse adanc in pamant (la peste 200 m), reusind sa capteze 20 de astfel de “cutremure lente”, unele cu durata de cateva ore, altele care au tinut mai mult de o zi. 11 dintre acestea au concis exact cu aparitia taifunurilor in regiune. Cutremurele au fost imperceptibile la suprafata solului.

Desi in regiunea Taiwan-ului placile tectonice se misca rapid, aici s-au inregistrat putine cutremure importante. Seismologii cred ca modificarile mari ale presiunii aerului, produse de taifunuri, influenteaza si miscarea placilor, declansand aceste cutremure aproape insesizabile, care feresc zona de seismele mari care ar fi de asteptat din cauza activitatii tectonice intense. 

Sursa: BBC News

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase