Home » D:News » Astronomii nu mai au acces la informatiile militare

Astronomii nu mai au acces la informatiile militare

Astronomii nu mai au acces la informatiile militare
Publicat: 18.06.2009
Armata Statelor Unite a incheiat brusc intelegerea privitoare la accesul cercetatorilor la informatii legate de aparitia si traiectoria meteoritilor, date furnizate de catre sateliti.

“Razgandirea” autoritatilor militare reprezinta o lovitura pentru astronomi si pentru cercetatorii din domeniu, care foloseau aceste date pentru a urmari traiectoria obiectelor din spatiu, mai ales a celor care se apropie periculos de mult de Pamant.

Desi specialistiii din domeniu s-au intrecut intre ei in a descrie beneficile stiintifice pe care le aduceau aceste sisteme de supraveghere, oficialii militari s-au eschivat, evitand raspunsurile clare si concise asupra motivatiei deciziei.

Desi motivul care a dus la anularea acestui aranjament a ramas inca neclar, se pare ca decizia coincide cu lansarea in spatiu a unei noi generatii de sateliti de supraveghere. Noul sistem, Space-Based Infrared System, care a costat Statele Unite peste 10 miliarde de dolari, va oferi fotografii ale Pamantului cu mult mai detaliate, utile in misiunile de supraveghere si va oferi alarme din timp cu privire la orice amenintare externa a planetei noastre.

Sursa: Nature

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase