Home » D:News » Cimitirul corabiilor antice

Cimitirul corabiilor antice

Cimitirul corabiilor antice
Publicat: 24.07.2009
In apropierea unei mici insule italiene, au fost descoperite epavele a cinci corabii romane scufundate.

Epavele, descoperite de arheologi cu ajutorul sonarului, se gasesc la adancimea de peste 100 de metri, langa insula Ventotene din Marea Tireniana. Insula, apartinand unui arhipelag situat la jumatatea distantei intre Roma si Napoli, era folosita ca adapost pentru vase, in timpul furtunilor.

Corabiile dateaza dintr-o perioada cuprinsa intre secolul I i. Hr. si secolul V D. Hr; aparent, incercasera sa se indeparteze putin de insula pentru a ancora in siguranta, dar nu au reusit.

Vasele transportau vin din Italia, sos de peste – foarte apreciat de romani – din Spania si nordul Africii si o misterioasa incarcatura de lingouri metalice din Italia,  destinate, poate, dupa presupunerile arheologilor, fabricarii de arme sau statui.

Datorita faptului ca se gasesc la peste 100 de metri sub apa, epavele au ramas netulburate timp de secole, dar arheologii se tem ca, odata cu raspandirea echipamentelor de scufundari care permit coborarea la adancimi mai mari, asemenea vestigii – de o valoare inestimabila pentru stiinta – vor ajunge la indemana oricarui vanator de comori.

Sursa: Reuters

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase