Home » D:News » O noua specie de soparla a fost descoperita in India

O noua specie de soparla a fost descoperita in India

O noua specie de soparla a fost descoperita in India
Publicat: 27.07.2009
Cercetatorii indieni din cadrul Bombay Natural History Society au descoperit o noua specie de soparla in padurile Muntilor Ghati de Vest din statul Maharastra, transmite in exclusivitate BBC News.

Mica reptila este de fapt o noua specie din genul soparlelor Gecko. Povestea sa incepe din momentul descoperirii sale in districtul Kolhapur de catre taxonomistul Varad Giri. Noua soparla gecko a primit numele stiintific de Cnemasspis kolhapurensis, in cinstea zonei unde a fost descrisa prima data. Conform informatiilor transmise BBCNews de catre Varad Giri, Cnemassspis kolhapurensis este a treia specie de soparla descoperita in acest areal in decursul ultimilor ani.

Vedeta actuala a lumii soparlelor are o infatisare relativ modesta, fiind de mici dimensiuni si prezentand pupile de forma circulara, comparativ cu majoritatea soparlelor la care pupila are o forma elipsoidala. Traieste preponderent in paduri montane adapostindu-se sub pietre si frunze, cu toate ca unele exemplare se aventureaza si in zonele populate de oameni.

“Cand am prins primul exemplar, am crezut ca este o soparla obisnuita. Avea practic forma si dimensiunile unui gecko. Atunci cand am studiat-o cu atentie, am vazut ca avea solzi stralucitori, iar partea inferioara a cozii era acoperita cu solzi care irizau in lumina. Iridiscenta solzilor in lumina este un fenomen comun multor reptile, dar nu si in grupa soparlelor gecko. Atunci am realizat ca am in fata o specie necunoscuta de soparla”, declara Varad Giri.

Arealul din Muntii Ghatilor de vest este considerat de specialisti drept una din zonele cu cea mai concentrata diversitate animala din intreaga lume.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase