Prima pagină D:News

Ce sunt misteriosii arbori de pe Marte? (FOTO)

01.14.2010 | ● Vizualizări: 851
Ce sunt misteriosii arborii de pe Marte? (FOTO)     marte, viata, fosila, padure, arbori, iluzie optica, dioxid de carbon + zoom
Galerie foto (3)

O noua fotografie NASA a starnit dezbateri aprinse cu privire la natura imaginilor surprinse de camera foto HiRISE la suprafata Planetei Rosii. La o prima vedere, se pare ca dunele de nisip si roci martiene sunt acoperite de palcuri de conifere inchise la culoare, imagini similare cu cele surprinse in urma cu 3 ani tot pe Marte, de aceeasi camera foto.

Specialistii NASA sustin, insa, ca este vorba doar de o iluzieoptica. Fotografia reprezinta, de fapt, straturi de dioxid decarbon inghetat la suprafata planetei Marte. "Copacii nu suntaltceva decat urme lasate de alunecarile de teren si de dezghetulce are loc in timpul primaverii martiene", afirma Candy Hansen,unul dintre specialistii NASA intervievati de catre ziaristii de laThe Telegraph.

Posibila explicatie a "copacilor"martieniCamera HiRISE, instalata la bordul Mars Reconnaissance Orbiter,reprezinta cea mai performanta aparatura trimisa vreodata inspatiul extraterestru si, inca din anul 2006, incearca sa surprindadovezi ale existentei vietii, chiar si fosile, pe Marte.Cercetatorii stiu astazi ca Marte a avut un trecut acvatic ce s-aintins pe miliarde de ani iar cea mai importanta intrebare care seridica in momentul de fata este aceea daca Planeta Rosie a gazduitsau nu forme de viata.

Fotografii ale "copacilor martieni" din anul2006Sursa: The Telegraph

CITESTE SI: