Prima pagină D:News

Harta intergalactica pe intelesul tuturor

01.29.2010 | ● Vizualizări: 533
Harta intergalactica pe intelesul tuturor     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Un profesor universitar de la Harvard a creat o versiune inedita a hartii intergalactice a Caii Lactee, avand drept sursa de inspiratie "umila" harta a metroului londonez.

Samuel Arbesman a desenat harta "Milky Way Transit Authority"pentru a face cunoscute « conexiunile intergalactice vaste sicomplexe » care se intalnesc in Calea Lactee. Scopul sau a fostacela de a populariza aceste informatii intr-un mod accesibil sifamiliar, astfel incat oamenii obisnuiti, care nu au preocupariastronomice, sa le inteleaga.

Ideea realizarii acestei harti i-a venit profesorului Arbesmandupa ce a citit romanul SF "Contact", scris de Carl Sagan, romancare face aluzie la o anumita Mare Statie Centrala cosmica. Aceastatema SF plus harta metroului londonez au dus la nasterea schemei incare fiecare linie corespunde unui brat al galaxiei, iar « statiile» care se afla la mii de ani lumina departare, sunt reprezentate destele, nebuloase sau alte obiecte cosmice.

« Prietenii de la universitate ma intreaba, in gluma, de ce nuam pus si semnul "Va aflati aici" pe harta. Eu am insa o atitudinemult mai umila locul nostru, in niciun caz nu ne aflam in centrulUniversului; nici macar in acela al galaxiei », marturisesteprofesorul.

CITESTE SI: