Prima pagină D:News

Femeia-android: robotul care merge, vorbeste si… traieste

04.06.2010 | ● Vizualizări: 722
Femeia-android: robotul care merge, vorbeste si… traieste     femeia-android, robotica, mimica faciala realistica, servomoatoare, japonia, tehnologie + zoom
Galerie foto (4)

Profesorul Hiroshi Ishiguro, de la Universitatea din Osaka, a prezentat, ieri, o femeie-android sau un android-femeie, capabil, printre altele, sa rada si sa zambeasca, mimand cu succes expresiile faciale omenesti.

Intrebuintand un sistem de capturare a miscarilor, robotul,denumit Geminoid TMF, isi poate antrena chipul din cauciuc in grimase precum zambete mai largisau mai discrete, precum si in incruntaturi. Geminoid TMF a fostmodelat dupa o tanara japoneza, prezenta si ea la evenimentullansarii.Dezvoltatorii robotului se asteapta ca acesta sa fie folosit insituatii din viata reala, ca, de exemplu, in spitale, unde, zic ei,pacientii primesc un important sentiment de securitate psihica,atunci cand li se zambeste si sunt priviti cu intelegere. Geminoideste echipat cu 12 servomotoare pneumatice, iar miscarea sa poate fi astfel facuta incat sa oimite pe cea a unei fiinte umane.Profesorul Ishiguro a proiectat mai multi roboti cu aspect uman, intrecut, construind chiar unul cu propria sa imagine. Cercetatorulcrede ca intr-o zi, robotii vor ajunge sa ne pacaleasca prinaspectul lor perfect omenesc. "In prezent, un android te poateconvinge ca e real pentru foarte putin timp, cam 5-10 secunde.Totusi, daca alegem cu pricepere situatia in care sa il integram,am putea prelungi acest interval la, poate, 10 minute", a declaratIshiguro.

Sursa: Dailymail

CITESTESI:

Descopera lumea in care traiesti: