Prima pagină D:News

Sediul cerebral al sentimentului de vinovatie

09.21.2010 | ● Vizualizări: 96
Sediul cerebral al sentimentului de vinovatie      vinovatie, emotie, creier, altruism, comportament + zoom
Galerie foto (1)

Sentimentul de vinovatie isi are locul lui precis in creier; de fapt, mai mult de unul, avand in vedere ca exista mai multe forme de vinovatie, fiind vorba despre o emotie complexa.

Pentru prima oara, cercetatorii de la Laboratorul deNeuroimaging al Fundatiei Santa Lucia din Roma, in colaborare cucei de la Asociatia Italiana de Psihoterapie Cognitiva, auidentificat ariile cerebrale activate de acest gen de emotii,reusind chiar sa distinga intre sentimentul de vinovatie de naturadeontologica (corelat incalcarii normelor morale impartasite desocietate) si cel de natura altruista (careapare cand ne confruntam cu o injustitie, chiar daca nu noi amprovocat-o).

In cadrul studiului, o serie de imagini compuse astfel incat saevoce sentimente de vinovatie au fost aratate unui grup de 72 devoluntari (cu varsta cuprinsa intre 21 si 38 de ani), monitorizaticu ajutorul rezonantei magnetice. O prima analiza a datelor aevidentiat ca asumarea culpabilitatii duce la activarea a doua ariicerebrale, altele decat cele activate de furie sau de tristete:cortexul cingulat anterior si congulat posterior, ambele zoneimplicate in abilitatile cognitive superioare.

Ulterior, cercetatorii au reusit si sa deosebeasca si ariileimplicate in cele doua forme diferite de vinovatie: cea de naturadeonotologica activeaza insula (implicata si in senzatiile dedezgust), in vreme ce vinovatia de naturaaltruista pare a activa mai ales cortexul prefrontal medial (zonacare sustine activitatile sociale, legata de interpretarea starilorde spirit si a comportamentelor celor din jur).
Sursa: Galileo