Prima pagină D:News

Paradox: Bazooka salvatoare de vieti (VIDEO)

10.06.2010 | ● Vizualizări: 34
Paradox: Bazooka salvatoare de vieti     no tags + zoom
Galerie foto (2)

O “bazooka pneumatica” ce ar putea salva mii de vietii a fost recompensata, in Marea Britanie, cu premiul pentru inventica James Dyson din acest an. “Arma” cu raza mare de actiune poate lansa un fel de colac de salvare pana la o distanta de 150 de metri in largul marii. Obiectul lansat este confectionat din spuma hidrofoba, care se expandeaza rapid la contactul cu apa.

Colacul este echipat cu lumini de semnalizare pentru a fivizibil pe timp de noapte si ii permite victimei sa isi pastreze starea de plutire pentru operioada indelungata de timp.

Inventatorul dispozitivului, australianul Samuel Adeloju, a fostales dintr-o lista de 15 finalisti de catre inventatorul JamesDyson. Tanarul, in varsta de 24 de ani, absolvent al unei scoli dedesign industrial din Sideny, va primi un premiu de 10.000 de liresterline.Ideea aparatului i-a venit lui Adeloju in timpul antrenamentelormilitare la care a participat, unde a intrat in contact cu arme cepropulseaza la distantagrenade si diferite alte proiectile.Pasul al doilea a fost identificarea unei substante chimice care saisi mareasca de pana la 40 de ori dimensiunile in numai 15 secundede la contactul cu apa. Dupa patru lungi de teste, a descoperit caspuma hidrofoba indeplineste aceasta sarcina si la scurt timpconceptul "Longreach", cum se numeste "bazooka salvatoare de vieti",a prins viata.

Samuel se afla deja in tratative cu Surf Life Saving Australia sicu Westpac Rescul - servicii aeromedicale de cautare si salvare avictimelor apelor - pentru a lansa producatia de serie a inventieisale si sa o vinde.

Sursa: Dailymail

Descoperalumea in care traiesti: