Prima pagină D:News

Protest împotriva preparatelor homeopate, sâmbătă, în centrul Capitalei

02.02.2011 | ● Vizualizări: 99
Protest împotriva preparatelor homeopate, sâmbătă, în centrul Capitalei     homeopatie, tratamente, medicina, protest, Bucuresti, avogadro + zoom
Galerie foto (1)

Zeci de voluntari şi-au anunţat dorinţa de a consuma o ”supradoză” de preparate homeopate, pentru a atrage atenţia asupra faptului că “tratamentele” homeopate nu au efect.

Evenimentul se va desfăşura în Piaţa Universităţii (zonaFântână) sămbătă, 5 februarie 2011, începând cu ora 10:23şi face parte dintr-un protest global.

Fiind o parte a Campaniei 10:23, acţiuni precum cea anunţată laBucureşti se vor desfăşura în peste 10 ţări şi 23 de oraşe. Peste1023 de protestatari din lumea întreagă vor înghiţi sticle întregide pilule homeopate, dorind în acest fel să îndrepte atenţia cătrefarmaciştii şi medicii care ne asigură în modnejustificat căprodusele homeopate vândute în calitate de tratamente medicalene-ar putea vindeca.

Liliana Voicu, reprezentant ASUR, a declarat: "Acesteveniment are ca scop informarea corectă a publicului şi atragereaatenţiei asupra riscurilor la care se supun pacienţii ce apeleazăla preparatele homeopate în locul medicamentelor recunoscute decomunitatea ştiinţifică. Suntem deschişi dialogului cu cei caredoresc să demonstreze contrariul, deşi homeopatia încă se bazeazăpe nişte reguli inventate în 1796, a căror eficacitate nu a fostniciodată dovedită".

Andrei Bădilă, reprezentant Sceptici în România, a declarat: "Înprimul rând, trebuie să clarificăm faptul că homeopatia e doar apă,nu are nimic în comun că fitoterapia. În al doilea rând, oameniitrebuie să fie informaţi asupra riscurilor la care se expun atuncicând aleg homeopatia în locul medicinei moderne. Homeopatia nufuncţionează, în timp ce medicina modernă are rezultate dovedite,pe care cercetătorii le perfecţionează constant".

Lansată în urmă cu un an în Marea Britanie, Campania 10:23 a strânslaolaltă peste 400 de protestatari care au luat parte laevenimentul "supradoză" realizat în întreaga ţară.

Evenimentul a fost urmat de declaraţia producătorului demedicamente homeopate cu vânzările cele mai mari în Marea Britanie,care a declarat că pastilele sunt comercializate doar pentru căexistă cumpăratori, nu pentru că ar avea vreun efect. Campania afost denumită după numărul lui Avogadro - o constantă ştiinţificăcare poate fi folosită pentru a demonstra că medicamentelehomeopate nu conţin ingrediente active. Pe 5 februarie 2011,Campania 10:23organizează proteste în peste 10 ţări şi 23 de oraşe.