Prima pagină D:News

Floarea-soarelui, folosită în Japonia pentru decontaminarea solului de radiaţii

06.27.2011 | ● Vizualizări: 581
Floarea-soarelui, folosită în Japonia pentru decontaminarea solului de radiaţii     floarea soarelui, radiatii, fukushima, dezastru nuclear, centrala nucleara, japonia + zoom
Galerie foto (1)

Militanţii din Japonia au cerut oamenilor să cultive floarea-soarelui, pentru a ajuta la decontaminarea solurilor rămase radioactive în urma dezastrul nuclear de la Fukushima.

Voluntarii sunt rugaţi să crească în acest an floarea-soarelui,apoi să trimită seminţele în zonele afectate pentru a fi plantateanul viitor, cu scopul de reduce contaminaţiile radioactive.

Campania, lansată luna trecută de către tinerii întreprinzătorişi funcţionarii publici din prefectura Fukushima, are ca scopacoperirea unor zone largi cu flori galbene, ca simbol alsperanţei.

"Anul viitor vom trimite seminţe obţinute gratuit de la oamenicătre agricultori, către membrii sectorului public şi către altegrupuri", a spus conducătorul campaniei, Shinji Handa.Ţelul lor este să creeze un peisaj atât de galben "încât săîi surprindă pe cei de la NASA", a adăugat el.

Cutremurul şi tsunami-ul au lăsat mai mult de 23.000 de oamenimorţi sau dispăruţi pe coasta de nord-est a Japoniei şi au avariatcentrala nucleară Fukushima, care a eliminat radiaţii în mediu.

Aproape 10.000 de pachete de seminţe defloarea-soarelui, fiecare costând aproximativ 500 de yeni (6$), aufost vândute către 30.000 de oameni, inclusivadministraţiei oraşului Yokohama de lângă Tokyo, care cultivăfloarea-soarelui în 200 de parcuri.

Handa, care s-a născut la Hiroshima, oraş lovit de o bombăatomică la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, a declaratcă proiectul "floarea-soarelui" este o modalitate prin care oamenidin întreaga naţiune au şansa să sprijune regiunile afectate.

"Acest lucru este diferit de donaţii prin simplul fapt căoamenii vor creşte florile, iar mamele le pot spune copiilor căaceastă acţiune este ca o rugăciune pentru refacerea zonei denord-est. De asemenea, sper că proiectul va atrage turiştii laFukushima. Aş dori să fac un labirint cu floarea-soarelui, astfelincat copiii să se poată juca în el," a încheiat Handa.

Sursa: AFP