Home » D:News » Persoanele dezagreabile au salarii mai mari, arată un nou studiu

Persoanele dezagreabile au salarii mai mari, arată un nou studiu

Persoanele dezagreabile au salarii mai mari, arată un nou studiu
Publicat: 16.08.2011
Un studiu efectuat recent în Statele Unite are o concluzie descurajatoare: persoanele cu un comportament agreabil la locul de muncă au venituri mai mici decât persoanele dezagreabile, lucru valabil mai ales în cazul bărbaţilor.

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii cu un comportament dezagreabil la locul de muncă au un venit cu 18% mai mare (în eşantionul studiat, aceştia câştigau cu 9.722$ mai mult anual) decât bărbaţii simpatici. Femeile cu o conduită neplăcută la serviciu câştigau cu 5% mai mult decât femeile cu o manieră de a fi agreabilă.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de ştiinţă au analizat datele colectate de-a lungul a 20 de ani în cadrul a 3 cercetări diferite, cuprinzând 10.000 de angajaţi din numeroase profesii şi cu salarii şi vârste diferite.

De asemenea, aceştia au efectuat un studiu separat, în care 460 de studenţi ai unei facultăţi de afaceri au jucat rolul de manager al departamentului de Resurse Umane al unei companii fictive. Acestora li s-au prezentat scurte descrieri ale candidaţilor ce doreau să obţină un post de consultant. Studiul a arătat că bărbaţii care erau descrişi drept „foarte agreabili” aveau şanse mai mici de a obţine postul.

Cercetătorii spun că acest lucru s-ar putea datora faptului că „agreabilitatea nu este o caracteristică tipică «comportamentului masculin», aşa cum este el văzut de către majoritatea oamenilor”. Dr. Beth Livingston, co-autor al studiului, a adăugat că persoanele agreabile tind să nu fie la fel de insistente în timpul negocierilor salariale.

Sursa: Wall Street Journal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase