Home » D:News » Agresivitate, anxietate, depresie – efectele bisfenolului A asupra fetiţelor de 3 ani

Agresivitate, anxietate, depresie – efectele bisfenolului A asupra fetiţelor de 3 ani

Agresivitate, anxietate, depresie – efectele bisfenolului A  asupra fetiţelor de 3 ani
Publicat: 24.10.2011
Fetele care au fost expuse la niveluri mari de bisfenol A în timpul vieţii intrauterine sunt mai predispuse, la vârsta de trei ani, la tulburări comportamentale precum hiperactivitatea şi agresivitatea, ca şi la depresii şi tulburări anxioase, arată un studiu realizat în SUA.

Nu este pentru prima dată când bisfenol A (BPA)- o substanţă care intră în componenţa unor materiale plastice – este găsit „vinovat” de producerea unor efecte nefaste asupra sănătăţii umane, mai ales la copii.

244 de mame şi copiii lor au luat aprte la acest studiu, desfăşurat la Universitatea Harvard, SUA.

Mamelor le-a fost măsurat nivelul de BPA în urină în timpul sarcinii (la 16 şi la 24 de săptămâni) şi imediat după naştere; copii au fost, de asemenea, testaţi la vârsta de un an, de doi şi de trei ani, măsurându-li-se concentraţia de BPA în urină şi urmărindu-li-se comportamentul.

La 85% dintre femeile testate şi la 96% dintre copii a fost detectat BPA în urină.

Mamele cu niveluri mari de BPA aveau fiice care, la vârsta de 3 ani, s-au dovedit mai predispuse la anxietate, depresii, hiperactivitate sau agresivitate decât fetiţele mamelor la care BPA lipsea ori era în concentraţii foarte mici.

Această corelaţie nu a fost găsită şi în cazul băieţilor, ceea ce i-a dus pe cercetători la concluzia că fetiţele sunt mai vulnerabile la expunerea intrauterină la BPA.

BPA este folosit pe scară largă în industria materialelor plastice, având rolul de a face plasticul mai suplu şi mai uşor de modelat. Se găseşte în ambalajele de plastic ale multor produse alimentare, în stratul subţire de plastic care căptuşeşte cutiile metalice de conserve, dar şi în plasticul din care sunt făcute unele biberoane.

În urma descoperirii efectelor negative ale acestui compus asupra sănătăţii, unele ţări au interzis folosirea lui la fabricare biberoanelor din plastic, pentru a reduce măcar gradul în care sunt expuşi bebeluşii la BPA.

Dar studiul de la Harvard arată că BPA poate afecta copiii încă din tinpul vieţii intrauterine, în cazul expunerii mamei la această substanţă.

Sursa: abc.au.net

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase