Home » D:News » A dispărut subspecia vestică a rinocerului negru

A dispărut subspecia vestică a rinocerului negru

A dispărut subspecia vestică a rinocerului negru
Publicat: 11.11.2011
Cea mai recentă evaluare globală a speciilor ameninţate anunţă extincţia rinocerului negru vestic (Diceros bicornis longipes), o subspecie de rinocer negru care trăia în regiunile centrale şi de vest ale Africii şi care a fost exterminată de braconieri.

Pe Lista Roşie întocmită de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii subspecia este, în mod oficial, declarată dispărută. De asemenea, organizaţia anunţă că există posibilitatea ca rinocerul alb din Africa să fie în aceeaşi situaţie.

Actualizarea de anul acesta a Listei Roşii relevă cele mai multe cazuri de animale pe cale de dispariţie, din istorie. Reprezentanţii Uniunii Interanţionale pentru Conservarea Naturii au declarat că, în ciuda eforturilor, 25% dintre mamiferele lumii sunt pe cale de dispariţie.

Un caz critic este şi cel al rinocerului de Java (Rhinoceros sondaicus), care, răspîndit odinioară nu numai în Indonezia, ci şi în India, China, Vietnam, nu se mai găseşte, în prezent, nicăieri în afara insulei Java, unde o populaţie de numai vreo 40 de exemplare mai trăieşte în Parcul Naţional Ujung Kulon.

Deşi numărul de rinoceri negri ( foto) şi albi a fost în creştere, unele subspecii au fost puse în pericol de braconajul excesiv. Aceste animale au devenit extrem de vulnerabile atunci când comercializarea coarnelor lor s-a dovedit o afacere profitabilă.

„Aceste subspecii au avut ghinionul de a se găsi în locuri unde asigurarea protecţiei lor a fost imposibilă”, a declarat Simon Stuart, şeful Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Un alt punct important de pe Lista Roşie vizează reptilele din Madagascar. Raportul a constatat că 40% din reptilele terestre sunt în pericol de dispariţie. Pe de altă parte, studiul indică faptul că au fost create noi zone pentru conservarea lor. În acest fel, specii precum cameleonul Tarzan şi şopârla Ophiomorus punctatissimus, care sunt pe cale de dispariţie, vor putea fi mult mai bine monitorizate şi protejate.
Există şi veşti bune. După aproape 15 ani, calul lui Przewalski sau calul sălbatic asiatic, cea mai apropiată rudă a calului domestic, care a fost declarat dispărut în 1996, a reapărut. Acum, datorită unui program de împerechere în captivitate, această specie a ajuns să aibă o populaţie de aproape 300 de exemplare.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase