Home » D:News » Atenţie la mâncarea din conservă! Conţine bisfenol A, cu efecte nefaste asupra sănătăţii

Atenţie la mâncarea din conservă! Conţine bisfenol A, cu efecte nefaste asupra sănătăţii

Atenţie la mâncarea din conservă! Conţine bisfenol A, cu efecte nefaste asupra sănătăţii
Publicat: 24.11.2011
Consumul regulat de alimente din cutii de conserve creşte nivelul de bisfenol A, o substanţă organică foarte dăunătoare pentru corpul uman.

Bisfenolul A (BPA) este o substanţă care intră în componenţa unor materiale plastice. Cutiile metalice de conserve sunt de obicei căptuşite cu un strat subţire de asemenea material plastic, având rolul de a preveni ruginirea şi a păstra produsele proaspete. De asemenea, bisfenolul A se regăseşte în unele ambalaje de băuturi răcoritoare – sticle de plastic şi „doze” metalice.

Cercetările arată că acest compus trece din stratul de material plastic în alimentul din cutie şi este absorbit rapid în organism.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard, SUA, au efectuat în acest sens un studiu pe 75 de voluntari. Timp de 5 zile, o parte din participanţi au fost rugaţi să consume supă vegetariană proaspăt gătită, iar alţii, supă din conservă. După o săptămână, dietele participanţilor au fost inversate – cei care consumaseră supă proaspătă au trecut la supa din conservă şi viceversa.

La sfârşitul studiului, testele efectuate au demonstrat că toţi cei care au consumat supă din conservă au avut bisfenol în mostrele de urină, comparativ cu doar 77% din cei care au mâncat supă proaspătă.

Cantitatea medie de bisfenol, după consumarea supei proaspete, este de 1,1 μg/L, comparativ cu 20,8 μg/L, în cazul supei la conservă. Cu alte cuvinte, consumarea zilnică a unei porţii de supă la conservă, creşte nivelul bisfenolului A de 20 de ori.

Specialiştii spun că diferenţele sunt extrem de mari şi că rezultatele studiului cer analizarea atentă a efectelor bisfenolului asupra corpului uman. După opinia lor, ar fi recomandabil să se renunţe la folosirea BPA în ambalajele pentru produse alimentare.

Uniunea nordamericană a fabricanţilor de ambalaje metalice susţine că este „foarte improbabil” ca BPA să afecteze negativ sănătatea oamenilor.

Cu toate acestea, tot mai multe studii recente arată că BPA afectează echilibrul endocrin al organismului.

În Uniunea Europeană, utilizarea bisfenolului A a fost interzisă, până în prezent, doar în plasticul folosit la fabricarea biberoanelor.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase