Home » D:News » Cimpanzeii se tratează cu plante medicinale

Cimpanzeii se tratează cu plante medicinale

Cimpanzeii se tratează cu plante medicinale
Publicat: 04.12.2011
Cercetări aprofundate au dezvăluit că aceste maimuţe cunosc multe plante cu proprietăţi terapeutice, le caută şi le folosesc cu multă precizie şi chiar transmit aceste cunoştinţe în cadrul grupului.

Un studiu realizat de specialişti ai Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Paris, Franţa, şi publicat în Physiology & Behavior arată că multe dintre plantele pe care le mănâncă cimpanzeii nu sunt consumate pentru proprietăţile lor nutritive, ci pentru cele medicinale.

Autorul principal, Shelly Masi, a studiat o comunitate de 40 de cimpanzei din Parcul Naţional Kibale, Uganda, şi un grup de gorile din Parcul Naţional Dzanga-Ndoki, Republica Centrafricană.

Consumul de plante non-nutritive s-a dovedit de două ori mai mare în cazul cimpanzeilor decât în cazul gorileleor, lucru explicat de cercetători prin faptul că gorilele au un sistem digestiv mai specializat, mai apt să detoxifice compuşii nocivi, ele având astfel mai puţină nevoie de „medicamente” decât cimpanzeii (şi oamenii).

Analizând plantele deosebite ingerate de cimpanzei (cele care nu fac parte din hrana lor obişnuită), s-a dovedit că majoritatea au proprietăţi medicinale. Printre ele se numără: frunzele de Antiaris toxicaria (antitumorală), măduva ramurilor de Cordia abyssinica (antimalarică şi antibacteriană), Ficus capensis (antibacteriană), scoarţa de Ficus natalensis (antidiareică), frunzele de Ficus urceolaris (vermifuge) şi multe altele.

Iar comportamentul social complex al cimpanzeilor facilitează învăţarea, transmiterea acestor cunoştinţe de la indivizii mai experimentaţi din cadrul grupului la cei mai tineri.

Deşi mai puţin studiate, astfel de comportamente – „tratamente medicale” auto-administrate – au fost observate şi la alte animale; caprele din Orientul Mijlociu, de pildă, ingerează planta Albizia anthelmintica, cu proprietăţi antiparazitare, în scopul eliminării viermilor intestinali.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase