Home » D:News » Au fost descoperiţi cimpanzeii care „văd” sunetele!

Au fost descoperiţi cimpanzeii care „văd” sunetele!

Au fost descoperiţi cimpanzeii care „văd” sunetele!
Publicat: 06.12.2011
Cimpanzeii disting sunetele, diferenţiază culorile, asociază obiectele luminoase cu tonurile înalte şi pe cele întunecate cu tonurile joase. Cu toate acestea, cercetătorii germani au descoperit trei exemplare de cimpanzeu care au o calitate extrem de rară: simpaticele primate ”văd” sunetele.

Cele trei primate prezintă o formă de synestezie, o condiţie stranie în care simţuri precum vaz, auz, miros sunt interconectate, după cum declara Vera Ludwig, cercetător în cadrul Charite Medical University din Berlin, Germania. Unele persoane care prezintă sinestezie asociază culorile cu literele şi numerele.

Vera Ludwing a colaborat cu cercetătorii niponi din Universitatea Kyoto pentru a testa eşalon de şase cimpanzei în vederea identificării unor eventuale cazuri de sinestezie la primate. Edward Hubbard, neurocercetător în cadrul Universităţii Vanderbilt din Nashville, Tennessee, un expert internaţional specializat în synestezie şi bazele neuronale ale acesteia, este de părere că cimpanzeii mainifestă o formă diferită de sinestezie, comparativ cu oamenii.

Identificarea acestei capacităţi extrem de rare în cadrul cimpanzeilor, s-a dovedit a fi dificilă, dar nu imposibilă, cercetătorii studiind în prezent trei cimpanzei care asociază deja sunetele cu imagini.

Sursa: Nature

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase